[singlepic id=364 w=88 h=128 float=left]Den Svatého Patrika – svátek všech Irů a irských nápojů – v restauraci Snack bar ve Frýdlantě
Pověsti a legendy praví, že světec Patrik se narodil ve čtvrtém století ve Skotsku. V šestnácti letech byl unesen nájezdníky a prodán do otroctví v Irsku, kde pracoval jako pastýř. Ve své osamělosti a stesku po domově se úspěšně pokusil o útěk do rodného Skotska.
Podle pověsti se mu ve snu zjevil Bůh a vyzval jej, aby se vrátil do Irska a kázal tam křesťanství. Postupně se stal misijním biskupem a na zelený ostrov se skutečně vrátil, kde v té době mnoho křesťanů nebylo. Země byla pustošena kmenovými válkami a křesťanská víra byla nenáviděna.
Patrik šířil hlavně vzdělání, zakládal kláštery se školami a knihovnami. Zachoval tak velkou část keltské slovesnosti.
Zemřel právě 17. března. Pro osvětovou činnost se stal patronem Zeleného ostrova.

Jak se slaví den Svatého Patrika?
Oslavy svátku Svatého Patrika probíhají nejen v Irsku, ale velkolepé slavnosti se pořádají také v Británii, Spojených státech a v menším měřítku po celém světě. Irové svůj nejvýznamnější svátek slaví především hudbou, tancem a popíjením.
Pořádají se slavnostní přehlídky plné alegorických vozů a všude je vidět jen jediná barva, zelená, stejně jako je celé travnaté Irsko.
Symbolem svátku je shamrock (jetelový trojlístek), který znázorňuje svatou trojici Otce, Syna a Ducha Svatého, proto Irové celý den nosí na šatech odznaky v podobě trojlístku.
Den Svatého Patrika je pro běžné Iry výjimečný svátek, kdy se scházejí se svými známými a kamarády. Odpočívají, popíjejí oblíbené černé pivo, či vychutnávají tradiční irskou whiskey.
U nás probíhají oslavy v menší čí větší míře po celé republice. Oslavy se většinou odehrávají ve větších městech, nejčastěji v tradičních Irish pubech, kde se dá nalézt nejeden Ir, který dokáže svou energií rozpumpovat náladu v celém podniku.

Restaurace,snack bar na Nám.T.G.Masaryka 91

Pondělí až pátek je otevřeno od 11.00 do 24.00. Sobota ,neděle od 12.00 do24.00 V příloze vám nabízíme týdenní obědové menu podávané od 11.00 do15.00 Těšíme se na Vaší návštěvu.

 

Pin It on Pinterest