[singlepic id=396 w=101 h=133 float=left]NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM – Tisíce českých lyžařů přilákalo v zimě největší lyžařské středisko v Jizerských horách nacházející se u polských lázní Swieradóv Zdrój. Na zhruba 2,5 kilometru dlouhou sjezdovku se vydávali hlavně lyžaři z Frýdlantského výběžku, kde tak velké sjezdovky zatím scházejí.
V celém Frýdlantském výběžku žije zhruba 25.000 lidí a lyžaři z něj zatím jezdili hlavně do Liberce na Ještěd, do Bedřichova nebo na tanvaldský Špičák. Nové Město a Swieradóv Zdrój od sebe leží necelých deset kilometrů, silnice vede převážně po rovině a i v zimě je většinou dobře sjízdná.
Jednodenní „dospělá” permanentka ve Swieradóvě Zdróji vyšla v letošní zimní sezoně zhruba na 510 korun, dvě a půl hodiny nočního lyžování stály 270 korun. Pro porovnání: na Ještědu se jezdilo za 430 korun, na tanvaldském Špičáku za 510 korun a v krkonošské Rokytnici nad Jizerou a v Harrachově za 590 korun.
Sjezdovka stoupá ze Swieradóva Zdróje pod vrchol 1107 metrů vysokého Stohu jizerského k chatě Schronisko. Moderní lanovka s osmimístnými kabinkami tam vyveze za hodinu 2500 až 2800 lidí.

 

Další informace o městě Świeradów-Zdrój najdete na http://www.swieradowzdroj.pl/index.php

Fotografie: http://www.swieradowzdroj.pl

Pin It on Pinterest