JAKUSICZE (Polsko) – V obci Jakusicze se v pátek 8. května uskutečnilo slavnostní předání železniční tratě Szklarska Poręba Górna – státní hranice stavební firmě DOLKOM Wroclaw, která vyhrála výběrové řízení na opravu polského úseku této krkonošské železnice. Slavnostního aktu se zúčastnil náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu dopravy Martin Sepp a maršálek Dolnoslezského vojvodství Marek Łapiński.

„Stavební práce na této krkonošské železnici se rozeběhly hned po slavnostním předání a měly by být dokončeny do konce listopadu 2009. rekonstrukce si vyžádá asi 14 miliónů zlotých,” uvedl náměstek hejtmana a tím, že na českém úseku bude trať letos obnovena tak, aby k 1. 3. 2010 mohl být zahájen provoz pravidelných osobních vlaků mezi Jelení Horou a Tanvaldem.
Nejstrmější a jediná ozubnicová trať v České republice je kulturně technickou památkou a láká malebnými výhledy do okolí. Pomocí dvoupásové ozubnice Abtova systému překonává na sedmi kilometrech mezi Tanvaldem a Kořenovem výškový rozdíl 235 metrů.
„Věřím, že tento vlak, který touto trasou jezdil z Tanvaldu do Szklarské Poręby a Jelení Hory na polské straně Krkonoš od roku 1902, pomůže turistickému ruchu v našem regionu,” poznamenal starosta Desné Marek Pieter.

(Zdroj: oficiální web Libereckého kraje)

 

 

 

 

Pin It on Pinterest