BOGATYNIA / ZHOŘELEC (Polsko) – K podmíněným trestům a k peněžitým pokutám byli 10. května odsouzeni Obvodním soudem ve Zhořelci bývalý starosta polského města Bogatynně Gerad Ś. a jeho zástupce Krzysztof W.. Rozhodnutí soudu není pravomocné, protože se oba proti rozsudku odvolali.

Gerard Ś. byl uznán vinným, protože potvrdil nesprávnou informaci tím, že podepsal zápis ze zasedání rady obce v květnu 2002, kdy se rozhodovalo o osudu obecní investice – výstavbě čistírny odpadních vod. Z tohoto zasedání vznikly dva odlišné zápisy, které oba podepsal bývalý starosta. Z jednoho vyplývalo, že během hlasování o soudním řešení sporu, který se týkal způsobu vyúčtování investice, hlasovaly pro dvě osoby, kdežto čtyři se zdržely. Kdežto druhý zápis obsahoval informaci, že čtyři osoby byly proti. Bývalý Starosta byl za to odsouzen na pět měsíců odnětí svobody podmíněně na 2 roky a byl mu uložen peněžní trest ve výši 2000 zlotých.
Stejně byl potrestán jeho zástupce Krzysztof W. Ten se dopustil velmi podobného činu, když podepsal zápis z červnového zasedání rady obce v roce 2002. Ze zasedání se jako v prvním případě dochovaly dva odlišné zápisy. Rada tehdy projednávala návrh smíru ve věci závěrečného vyúčtování investice. V jednom zápisu je o této skutečnosti záznam, včetně výsledků údajně provedeného hlasování, kdežto ve druhém zápisu je pouze informace o smíru, bez žádného hlasování.
Oba bývalí představitelé Bogatynie byli v kauze trvající tři roky také obviněni z nehospodárnosti, ale soud je tohoto obvinění zprostil.
(Zdroj: Euroregionální Periskop)

Pin It on Pinterest