[singlepic id=1729 w=101 h=133 float=left]FRÝDLANT – Do výstavní síně frýdlantské radnice zavítala putovní výstava Architektura podstávkových domů, kterou připravili členové německého sdružení ideenfluße. V. (česky Řeka ideí). Na výstavě, která potrvá celý měsíc červenec, budou od 2. 7. představeny dřevěné modely podstávkových domů, typických představitelů místní lidové architektury.Dopis tvůrců výstavy návštěvníkům:
Vážení návštěvníci výstavy Architektura podstávkových domů,
touto formou se Vám představují práce mladých členů spolku „ideenfluß e. V.”, které vznikly pod dohledem odborníků v rámci jednoho našeho projektu. Krajina podstávkových domů v trojzemí Německa, Polska a České republiky se svými dochovanými přibližně 20 000 podstávkovými domy představuje v evropském měřítku kulturně-historickou zvláštnost.
Podstávkové domy jsou v Evropě jedinečné. Utváří celý krajinný ráz oblasti od německé Horní Lužice a Saského Švýcarska až po Severní Čechy a polské Dolní Slezsko.
Spolek „ideenfluß e. V.” si dal za cíl prezentovat pomocí putovní výstavy obzvláště pěkné exempláře tohoto stavebního typu ze všech třech zemí a také je postupně doplňovat.
Chceme touto výstavou upozornit na svého druhu jedinečnou a zvláštní architekturu a tímto přispět k rozvoji kulturního dědictví.
Birgit Ch. L. Beltle
Vorstandsvorstizende, ideenfluß e. V. Görlitz

Výstava ve Frýdlantu je přístupná vždy od úterý do pátku v čase od 9 do 15 hodin. Pokud bude zamčeno, použijte prosím zvonek na vstupních dveřích výstavní síně a vyčkejte příchodu obsluhy.

Pin It on Pinterest