[singlepic id=1731 w=101 h=133 float=left]FRÝDLANTSKO – První etapu unikátního projektu singltrekových stezek začínají realizovat v okolí Nového Města pod Smrkem Lesy ČR. Jde o první cestu pro cyklisty tohoto typu na kontinentální Evropě. V první etapě se buduje 12,5 kilometrů, celková plánovaná délka trasy, která povede až do Polského Swieradówa Zdroje, činí 50 kilometrů. Celý projekt si klade za cíl vytvořit v této příhraniční oblasti první síť účelově navržených singltreků a přilákat do této atraktivní, ale dosud turisticky málo využívané části Jizerských hor větší počet návštěvníků. Dalším cílem projektu je rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti cestovního ruchu prostřednictvím zvýšené návštěvnosti tohoto regionu.
Co to jsou singltreky?
Singltreky jsou úzké přírodní stezky vinoucí se terénem po vrstevnicích a splývající s krajinou. Jsou velmi šetrné k přírodě, pro jejich výstavbu je třeba pouze minimální množství dodatečného stavebního materiálu, vyžadují minimální údržbu a jsou určeny širokému spektru cyklistů, kteří preferují neasfaltové komunikace a kteří vyhledávají zážitky z užšího kontaktu s přírodou. Ve vztahu k vynaloženým výrobním prostředkům a provozním nákladům jsou singltreky vyjímečným produktem cestovního ruchu svojí vysokou efektivitou.
Singltreky účelně rozvíjí rekreační funkci lesa. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že podobné projekty dokázaly přitáhnout i do málo navštěvovaných a vzdálených oblastí velký počet cyklistů a i u místních obyvatel probudily zájem o terénní cyklistiku. Kvalitní singltreky přitahují uživatele po všechna roční období, kdy jsou sjízdné.
(Zdroj: oficiální web Nového Města pod Smrkem)

Pin It on Pinterest