[singlepic id=3827 w=101 h=133 float=left]FRÝDLANT – Jako už každý rok se na frýdlantském náměstí před radnicí sejdou děti i dospělí v masopustních maskách. Tuto pestrobarevnou podívanou si nenechte ujít v pátek 19. února 2010 od 10 do 11 hodin. (aš)

ZDROJ: http://www.mesto-frydlant.cz/

Více o masopustu:

Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (ostatky, fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná šperky a v Čechách zabijačka. Výslužka většinou obsahovala huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky.

Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den (na Popeleční středu) naposledy se konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory.

ZDROJ: http://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust

Pin It on Pinterest