[singlepic id=3858 w=101 h=133 float=left]HEJNICE – Kinematograf zve na Janu Brejchovou. Návrat do tvůrčího roku 1983 a filmového roku 1945 slibuje snímek Zánik samoty Berhof, který uvede hejnické kino v úterý 2. března ve 20 hodin v rámci projektu Hejnický kinematograf. Jana Brejchová v hlavní roli filmového dramatu z horských samot, kde hrůza války našla své poslední útočiště. První poválečné léto, česko-polsko-německé pomezí. Lidé ze samoty Berhof se stanou zajatci vérvolfů, kteří odmítají připustit porážku Německa. Temný příběh, který ovšem rozehrává vynikající herecké výkony titulních představitelů.

ZDROJ: http://www.mestohejnice.cz
………………………………………..

Zánik samoty Berhof

Drama
Československo, 1983, 98 min

Režie: Jiří Svoboda

Hrají: Ladislav Křiváček, Jana Brejchová, Marek Probosz, Zbigniew Suszynski, Evelyna Steimarová, Milan Kňažko, Petra Vančíková, Lubomír Kostelka, Vladimír Huber, Štefan Mišovic, Leon Niemczyk, Josef Šebek, Petr Skarke, Zdeněk Rumpík, Jiří Datel Novotný, Jaroslav Mareš

První poválečné léto, česko-polsko-německé pomezí. Lidé ze samoty Berhof se stanou zajatci vérvolfů, kteří odmítají připustit porážku Německa. Konflikt je zde pojat jako analýza mezní lidské situace a charakterů, v níž se osciluje mezi krajnostmi. Ústřední postavou vyprávění je jeptiška Salome, která do osamělého statku přináší všechno ostatní, jen ne očekávané milosrdenství. Jednoho z jejích protihráčů představuje československý poručík (v podání Milana Kňažka), jenž se s úpornou snahou pokouší o zajištění pořádku. Jeden z nejlepších československých filmů 80. let, natočený podle stejnojmenné předlohy Vladimíra Körnera, dodnes zaujme propracovaným scénářem, kamerou, hudbou a hereckými výkony.

ZDROJ: http://www.csfd.cz/film/8835-zanik-samoty-berhof/?text=132624

Pin It on Pinterest