MF DNES / Jan Šebelka – Rozhovor s Pavlem Lžičařem – Dvanáctý rok starostuje v Raspenavě Pavel Lžičař. Obcí s necelými třemi tisíci obyvateli se před třemi týdny přehnala velká voda z říček Smědá a Lomnice, kterým sekundovaly Sloupský a Libverdský potok. Všechny škody, které dvě přívalové vlny v Raspenavě způsobily, odhaduje starosta na 1,1miliardy korun, což je nejvíc ze všech povodněmi postižených měst a obcí.

* Pokuste se udělat hrubý odhad ztrát.

Když vezmeme čtyřicet kilometrů obecních komunikací, pak jich je zničeno tři čtvrtě. K tomu dvanáct úplně zdemolovaných lávek a dva z pěti mostů. To je necelá miliarda. Voda zničila mateřskou školu, kterou musíme zbourat, vyplavený byl městský úřad, kompletně musíme obnovit jednací i obřadní síň. Voda vytopila městské byty. Pod metrem vody byl celý hřbitov.

* Kolika lidí se povodně dotkly?

Devadesáti procent všech obyvatel, tedy určitě víc než dvou tisíc. Obytných domů bylo poškozeno kolem čtyři sta sedmdesáti, některé z nich měly vodu jen v přízemí, jiné až po vikýře.

* Vraťme se o tři týdny zpět. Mohl byste krátce popsat, co se dělo z pátku na sobotu?

Ve dvě hodiny ráno jsme začali s hasiči hlídat vodu. Problém je v tom, že od povodní v roce 2002 chybějí na Smědé vodoměry, protože je vzala tehdejší povodeň. Ve čtvrt na pět jsme poprvé houkali a půl hodiny na to se voda začala prudce zvedat. To byla první vlna, která řeku vylila, ale za nějakou dobu se vrátila do koryta. V tu dobu už hasiči evakuovali první rodinu – pana Paclta. Snažili jsme se co nejvíc lidí informovat, že voda bude určitě stoupat. Modlili jsme se, aby voda nebyla výš než v letech 1958 a 2002. V průměru jí bylo víc o téměř tři metry.

Celý rozhovor najdete na http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=202&r=mfseverocech&idc=1441915

Pin It on Pinterest