Starostové pro Liberecký kraj

JINDŘICHOVICE POD SMRKEM / LIBERECKÝ KRAJ – Starostové pro Liberecký kraj oznámili veřejnou podporu bývalého starosty Jindřichovic pod Smrkem, exnáměstka ministra pro místní rozvoj, nyní ekologicky hospodařícího zemědělce Petra Pávka. V prohlášení stojí:

Jako bývalý dlouholetý starosta, krajský zastupitel a vrcholový politik jsem vždy kladl důraz na tvorbu politiky od zdola, tedy od obcí a měst. Starostové jsou vystaveni tlaku od svých občanů na straně jedné a od státní mašinérie na straně druhé. Nechrání je zástupy ministerských úředníků, tiskoví mluvčí, ochranka nebo zastíněná limuzína. Jejich přítomnost v krajských (regionálních) strukturách je příjemným osvěžením díky znalosti problémů v terénu a otevřenosti v hledání vůči nabízeným řešením. Na rozdíl od zatuchlých ideologů a lobbistů stranických aparátů, bych v krajském zastupitelstvu viděl rád lidi, kteří v politice nevidí jenom svůj prospěch, ale kteří se v rámci osobní seberealizace naučili i sloužit těm, kteří jim v obcích dali svou důvěru.
Osobně bych byl rád, kdyby se úspěšní kandidáti nenechali po volbách znovu svést při vytváření koalic na celostátní úrovni k přehmatům, jakým je např. Miroslav Kalousek a vše, co takový člověk reprezentuje.

Petr Pávek
ekologicky hospodařící soukromý zemědělec
bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem

________________________________________

Kdo je Petr Pávek

Ing. Petr Pávek (* 13. května 1963, Praha) je český politik, exstarosta obce Jindřichovice pod SmrkemLibereckém kraji a tamní lídr Strany zelených ve volbách 2006. V březnu 2007 se stal náměstkem ministra pro místní rozvoj, do jehož kompetencí spadá bytová politika, územní plánování a stavební řád. Toto místo opustil v září stejného roku.

Mezi jeho nejznámější aktivity v úřadu starosty v letech 2002–2006 patří stavba dvojice větrných elektráren („větrné farmy“), kotelny na biomasu, zřízení Mezinárodního universitního a inovačního centra a v září 2003 vydání vyhlášky zakazující do obce vstup úředníků bez předchozího ohlášení, proslavené v médiích a následně zrušené Ústavním soudem, který ovšem současně konstatoval, že byrokratické nároky na obce jsou příliš velké.

Životopis

Vyučil se v oboru mechanik-elektronik u ZPA Košíře v Praze, maturitu získal na střední odborné škole elektroprůmyslové tamtéž roku 1981. Krátce pracoval ve Výzkumném ústavu matematických strojů v Praze, ve školním roce 1981-82 studoval na elektrotechnické fakultě ČVUT. V roce 1982 emigroval přes Rakousko do Německa, kde strávil patnáct měsíců v uprchlickém táboře, než mu byl udělen politický azyl. Během této doby se v Alpách věnoval své dlouholeté vášni – horolezectví.

V emigraci se živil a studium na Vysoké odborné škole v Mnichově (obory Podniková ekonomika, elektronické zpracování dat) platil příležitostnými pracemi od mytí nádobí přes hrobníka až po montéra. Od roku 1988 podnikal v oblasti informačních technologií.

Po sametové revoluci se vrátil do Česka, kde založil řadu firem (počítačových, stavební – mj. karlštejnské golfové hřiště). V roce 1994 se přestěhoval z Prahy do Jindřichovic pod Smrkem. V polovině roku 1996 v Kanadě dokončil postgraduální studium a 6 měsíců cestoval po USA.´

Petr Pávek je zřizovatelem a předsedou správní rady Nadace Petra Pávka, ředitelem Agentury mikroregionálního rozvoje v Jindřichovicích, byl předsedou správní rady ČSAD Liberec a předsedou správní rady akciové společnosti CRANBERRY WINDMILLS CZ a.s. Ve většině případů jde o firmy, spojené s dodávkami prací a služeb v alternativní energetice.

Politické působení

Po návratu se rozhodl vstoupit do politiky a v roce 1997 se stal členem liberecké pobočky ODA. Už v květnu se stal mluvčím strany, dojížděl do Prahy a pracoval pro předsedu Michaela Žantovského. V březnu 1998 prohrál v boji o předsednické křeslo ODA s Danielem Kroupou a odešel do politiky komunální. Starostou Jindřichovic se stal na podzim 1998.

V letech 2000 a 2004 byl zvolen zastupitelem Libereckého kraje za Stranu pro otevřenou společnost, jejíž kandidátku v obou volbách vedl. Po volbách do krajského zastupitelstva v roce 2004 byl některými médii a politickými protivníky kritizován za to, že vedle ODS vyjednával o koalici současně i s KSČM; sám odpovídá, že šlo pouze o jednu informativní schůzku za účasti ČSSD. V červnu 2005 se v médiích objevil jeho spor s ministerstvem financí o to, zda má právo zařadit Jindřichovice do seznamu předlužených obcí.

K 1. říjnu 2005 rezignoval na post krajského zastupitele, v prosinci vstoupil do Strany zelených, jejíž nový předseda Martin Bursík mu nabídl vedení krajské kandidátky v parlamentních volbách 2006. Na volební konferenci v lednu nakonec získal druhé místo za českolipským ekologickým aktivistou Miroslavem Hudcem; republiková rada se v únoru pokusila ho přesunout na první místo, ale těsné hlasování prohlásila revizní komise za neplatné pro nedosažení nadpoloviční většiny všech členů. Hudec se nato prvního místa sám vzdal.[1]

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR roku 2006 získal Pávek (kandidující za Stranu zelených) 3603 (17,45%) preferenčních hlasů (absolutním počtem hlasů čtvrtý nejlepší výsledek z politiků všech stran v Libereckém kraji). Strana zelených zde navíc získala procentuálně nejvíc hlasů v Česku (9,58 %).[2] Tyto výsledky však na zisk mandátu přesto nestačily, neboť v Libereckém kraji se vinou malého počtu obyvatel (voličů) rozděluje pouze 8 mandátů a d’Hondtova metoda uživaná při jejich rozdělování preferuje větší strany. Petr Pávek podal ústavní stížnost jak na vlastní počítání hlasů, tak především na pravidla k jejich rozdělování.

Obchodní, řídící a správní aktivity

podle výpisu z obchodního rejstříku:[3]

Reference

  1. PhDr. Miroslav Hudec Zelení libereckého lídra nevyměnili, Lidovky.cz, 23. března 2006
  2. www.volby.cz Výsledky hlasování za volebních krajích
  3. MSp ČR – Výsledky výběru Petr Pávek

Externí odkazy

Ve zpravodajství

ZDROJE:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_P%C3%A1vek

http://www.chalupauvrtule.cz/products/hlineny-dum-petra-pavka/

Věřím starostům

Starostové pro Liberecký kraj

 

 

Pin It on Pinterest