DOKSY

DOKSY / LIBERECKÝ KRAJ – Dokské městské slavnosti. O víkendu 18. a 19. srpna se v Doksech konají Dokské městské slavnosti, prostřednictvím nichž návštěvník nahlédne do doby rakouského mocnářství na přelomu 19. a 20. století, kdy Doksy zaznamenaly počátky lázeňství a budoucího turistického ruchu a kdy lze mluvit o Starých dobrých časech, což je i téma letošních slavností.

„Připomeneme si postavu hraběte Arnošta Františka de Pauli z Valdštejna a Vartenberka, který v letech 1858 – 1904 spravoval mimo jiné i dokské panství, zasloužil se o vedení železnice přes Doksy, o rozvoj dřevařství a také o počátky turistického ruchu,“ upřesňuje Renata Mauserová, ředitelka Městského kulturního střediska v Doksech.

V sobotu od 14:00 do 18:00 hod. návštěvník nahlédne na zahradě Památníku K. H. Máchy, jak se pralo za našich prababiček, vyzkouší si, jak se pralo na valše, žehlilo starými žehličkami, škrobilo i mandlovalo v historické prádelně. Samozřejmě nebude chybět ani malý jarmark, na němž budou mimo jiné k prodeji mýdla dle starých receptur z mýdlárny Rubens. Sobotní akci pořádá Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa ve spolupráci s městem Doksy.

V neděli 19. srpna vyvrcholí Dokské městské slavnosti celodenním programem v rekreačním areálu Poslův mlýn.

„Opouštíme zámecký areál, protože v tyto dny probíhá uzavírání budovy zámku a z organizačních důvodů slavností je samotná budova zámku potřebná (zázemí pro účinkující, připojení k elektrickému proudu apod.). Kdo dobře zná Doksy, ví, že venkovních veřejných prostor pro takovou velkou slávu nemáme, a tak jsme rádi využili nabídky pana Vladimíra Vladimirova, majitele rekreačního areálu Poslův Mlýn, a na základě dobrých zkušeností z naší spolupráce přesunuli slavnosti tam,“ vysvětluje starostka Doks Eva Burešová.

Protože je to k Poslovu mlýnu přeci jenom trošku dále než na zámek, bude dopravu do blízkosti Poslova mlýna zjišťovat Výletní vláček. Vyjíždět bude z náměstí Republiky a zastávku bude mít na mostě u hřbitova (dále jet nemůže kvůli nevhodnému terénu). Přiblíží tak vzdálenější místa, neboť trasa k Poslovu mlýnu bude navazovat na jeho pravidelný okruh Doksy – Staré Splavy a zpět.

Kromě bohatého kulturního programu, zachycujícího atmosféru přelomu 19. a 20. století, si na své přijdou i děti, neboť jsou pro ně připraveny soutěže, divadlo a pravé pouťové atrakce.

Novinkou a velkým lákadlem je tzv. Poselská baštírna, kde návštěvník nalezne speciality české kuchyně za opravdu lidové ceny.

„Pro návštěvníky máme kromě stálé nabídky minutkových jídel, langošů, párků v rohlíku atd. připraveny i výborné grilované speciality – sele, vepřová kolena, kuřata, kotlety, klobásky a mnoho dalšího. Hosty zcela jistě potěší i prostá česká jídla, jako jsou bramborové placky s kysaným zelím, domácí polévka, poselský guláš a jídlo pro děti, a to vše již od 45 Kč. Výborná poloha našeho areálu předurčuje ke klidně strávenému dni, lze posedět na dece v trávě či na pláži, půjčit si lodičku, zaskákat na nové vzduchové trampolíně, vyzkoušet aquazorbing, jumping či jiné atrakce. Pro cyklisty jsme zajistili hlídanou „kolárnu“, kam si mohou za symbolickou cenu své kolo uschovat,“ láká Jana Kalousová, manažerka rekreačního areálu Poslův mlýn.

Samozřejmostí je dobový staročeský jarmark s rukodělným zbožím, netradičními pamlsky, jako je např. trdelník, či ochutnávka pravých českých vín.

Dokské městské slavnosti jsou finančně podpořeny z projektu „Živý venkov, tradice a současnost“, jehož nositelem je LAG Podralsko.

Více informací

Ing. Eva Burešová, starostka, 773 800 281
PhDr. Renata Mauserová, ředitelka MěKS Doksy, 776 255 150
http://www.doksy.com/akce-a-novinky/dokske-mestske-slavnosti-2012/

DOKSY

Pin It on Pinterest