krav_maga_001

Krav Maga s Marcelem SprinzemKrav Maga, do nedávna neznámý název bojového umění, které má ovšem původ v tehdejším Československu, si v posledních letech získává značnou oblibu. Tento styl bojového umění se vyvíjel po desetiletí v izraelské armadě a poté byl přizpůsoben i pro veřejnost. Pro svou efektivitu se velmi rychle rozšířil do desítek zemí celého světa, kde je využíván armádou, ozbrojenými složky a civilisty. Propracovaná metoda se dostala z izraelské armády do řady Krav Maga škol federací.

Do České republiky se KM dostala v roce 2007 a v dnešní době je již zastoupena v řadě větších měst. V Liberci se první oddíl otevřel v r. 2009, počet zájemců neustále vzrůstá a dnešní doba tomuto zájmu jedině dopomáhá.

Krav Maga vyniká svou razantností a komplexností. V porovnání s jinými bojovými sporty zde neexistují nepřípustné techniky, je zde kladen značný důraz na prevenci, vyjednávání, taktiku a únik do bezpečí. Tak jako v reálném konfliktu vám nepomůže rozhočí ani na závěr boje nedostanete medaili, na trénincích tohoto sebeobranného systému se též setkáte jen s “neférovým” soubojem, kde musíte čelit stresu, přesile i různým zbraním.

Civilní verze Krav Magy vás připraví na nejběžnější konfliktní situace, do kterých se můžete dostat na ulici, v restauraci, parku či v uzavřených prostorách. Další univerzálnost tohoto systému tkví m tom, že některé tréninky a zejména pak tématicky zaměřené semináře se realizují ve stížených podmínkách, kde budete marně hledat parkety, žíněnky, klimatizaci, světlo nebo klidné a nerušené prostředí.

Vše je směřováno k přípravě na reálné konflity a nedílnou součástí tréninku je i stres, se kterým se každý musí vypořádat. Běžný civilista a tedy i netrénovaný student zbytečně bojuje sám se sebou, namísto toho, aby se maximálně soustředil na skutečné hrozby. Ano, stále je řeč o stresu! Běžný a spořádaný člověk, který se dostane do situace, kdy čelí silnějšímu jedinci nebo skupině a leckdo použije i zbraň, se dostává do stresu. Charakteristická jednoduchost a univerzálnost technik Krav Maga napomáhá k úspěšnému řešení vypjaté a těžko předvídatelné situaci.

Další základní verze této sebeobrany jsou zaměřeny pro bezpečnostní složky a armádu. Mimo taktiky je hlavní rozdíl v začátku a pak zejména v ukončení konfliktu. Již zmíněná “civilní” verze klade hlavní důraz na prevenci, odvrácení boje, ale i na, co nejrychlejší, únik do bezpečí.

V České republice existuje již značný počet oddílů a je pořádáno i velké množství tématicky zaměřených seminářů a kempů. Nejen členové oddílů, ale i nejširší veřejnost se na těchto akcích, díky propracované výukové metodě, rychle seznámí se základními principy a technikami boje. Již tradičním místem, kde se každoročně setkávají příznivci Krav Maga, jsou Lázně Livberda. Pod vedením řadou českých i zahraničních instruktorů si každý účastník prověří své schopnosti a naučené dovednosti v reálném prostředí a “neférovém” boji. Pro tyto účely se trénuje v nejrůznějším prostředí, které nás obklopuje v běžném životě. Na letních kempech se trénuje v dopravních prostředcích (vlak, autobus, auto), za snížené viditelnosti, za každého počasí nebo i ve vodě.

Jelikož Krav Maga není sport, je určena pro každého a zejména pro ty, kteří ji nejvíce potřebují. Podmínkou přijetí do oddílu či možností absolvovat jiný krátkodobý trénink není fyzická zdatnost, ale “čistý” trestní rejstřík! Tento styl sebeobrany disponuje řadou razantních a velmi efektivních technik, které nejsou závislé na kondici a dlouholeté trénovanosti jedince, ale na mentální připravenosti. Každý získá silnou zbraň, kterou využije v konfliktní situaci, ale se všemi důsledky!

Vžijte se do situace, kdy vás napadne několik silnějších a ozbrojených útočníků. K eliminaci této přesile pak musíte rychle využít egresivní sebeobranné techniky, které směřují na citlivá a životně důležitá místa (oči, krk, rozkrok, …).  Je tedy nutno zdůraznit, že legislativa nemusí být vždy nakloněna napadenému člověku. V této souvislosti je vhodné připomenout, že “kdo uteče vyhraje” není projevem slabosti, ale prevencí či taktikou.

Marcel Sprinz

tel: 733 185 433, kravmagaliberec.com

Trénink s Marcelem Sprinze v rybníku Petr v Pekle u Raspenavy / 2011

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”112835815380893638727″ ualb=”5884054975400115777″ imgl=”fancybox” dl=”1″ dltext=”Mějte strpení galerie se někdy načítá pomaleji. Kliknutím sem můžete přejít přímo ke zdroji galerie.” style=”wall” row=”5″ num=”1000″ size=”800″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Pin It on Pinterest