kraj_lbc_budkaNové bydlení mohou od pátku využívat rorýsi obecní v areálu Základní školy v Arbesově ulici v Jablonci nad Nisou.

Důvodem instalace hnízdní věže byl nedostatek hnízdních možností pro rorýse, kterých díky zateplování panelových domu neustále ubývá. I přes to, že jsou na nově zateplované domy instalovány další hnízdní budky. Způsob stavění nových hnízdních věží tzv. „náhradního hnízdiště“ je vyzkoušen v západní Evropě, nejvíce asi v Anglii, ale i v Německu. V naší republice půjde o první stavbu tohoto druhu.

„Stavba se skládá z příhradového sloupu a vlastního hnízdního boxu s cca 50 hnízdišti. Lokalita u přehrady v Jablonci n. N. byla vybrána, protože populace rorýsů je v této oblasti poměrně silná a pravděpodobnost obsazení nové hnízdní věže je poměrně vysoká,“ popsal Kristián Habrda z oddělení zemědělství a ochrany přírody Krajského úřadu Libereckého kraje s tím, že výroba a instalace budky pro rorýse vyšla Liberecký kraj na 250 tis. Kč.

Uzavřený areál základní školy byl pak vybrán jednak z důvodu menší pravděpodobnosti poškozování (oproti veřejně přístupnému pozemku). Věž bude také sloužit v rámci ekologické výchovy dětí.

Hlavním dodavatelem stavby je společnost Eco Plastics s.r.o. Liberec, výrobce hnízdních budek pro rorýse, které se používají při zateplování panelových domů.

Květa Šírová
oddělení tiskové a vnějších vztahů

Pin It on Pinterest