HEAD

Třetí říjnovou sobotu 19. října 2013 se konal v Hejnicích 2. ročník Hejnicmana. Stejně jako vloni uspořádali tuto sportovně-turistickou akci členové občanského sdružení Jizerské aktivity Liberec, Klubu turistů Hejnice a Město Hejnice v rámci 11. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

Tentokrát však byla základní disciplína, výběh na Ořešník a zpět se zátěží, rozšířena o tzv. Žulový trojboj. V 10 hodin čtyři stateční závodníci, z nichž byla jedinou ženou Táňa Jandíková z Liberce, vběhli u mostu pod Dělnickým domem do koryta Smědé a po 700 metrech přiběhli od Smědé na náměstí, kde je čekala druhá disciplína, tzv. Polárník. Museli nazuti do lyží se zápřahem pneumatiky oběhnout jeden okruh na zelené ploše. Bohužel některá lyžařské vázání nevydržela náporu závodníků, přesto kolečko byť s lyží v ruce absolvovali všichni. A pak je již čekalo s 15kg batohem u mužů a 7,5kg zátěží u žen vyrazit na vrchol Ořešníku a vrátit se přes dvě kontroly do cíle. Nejrychleji to mezi muži zvládl Michal Černý z Raspenavy časem 1:08:46, již zmíněná Táňa absolvovala náročný závod za 2:12:53.

Ve 14 hodin byla společným startem zahájena druhá disciplína – Ořešník. Závodníci, 4 ženy a 17 mužů v kategoriích do a nad 18 let, museli vyběhnout s povinnou zátěží na Ořešník a s kontrolou označenými kartičkami sestoupit do místa startu. Nejdříve přiběhl Pavel Štryncl z Liberce, novým rekordním časem 42:58 vylepšil výkon loňského Hejnicmana Dušana Podroužka (43:40), který se letos závodu nezúčastnil. Z žen zvládla trať nejrychleji Zuzana Kocumová z Liberce, její čas 44:04 výrazně přeskočil loňskou vítězku Marii Češpivovou z Hostivic U Prahy (56:33). Ostatní výsledky Hejnicmana 2013 najdete zde v příloze.

Většina závodníků se na 6 km dlouhé horské trase vydala ze všech svých sil, ale k jejich obnově posloužilo malé občerstvení v cíli, které zajišťovali místní hasiči. Každý účastník si rovněž odnášel pěkné pamětní listy a diplomy vytvořené grafikem Petrem Bímou z Pekla.

Vyhlášení vítězů proběhlo v 18 hodin v kině před promítáním festivalových outdoorových filmů a besedou s nejúspěšnější českou musherkou Janou Henychovou. Dvě hejnicmanské putovní ceny, vytvořené Voloďou Maděrou, a věcné ceny, věnované firmou Bauhaus i dalšími sponzory (chata Hubertka, restaurace U Tetřeva, nakladatelství Knihy 555), převzali z rukou hlavních pořadatelů Aleše Jedounka a Pavla D. Vinkláta vždy první tři nejlepší v jednotlivých kategoriích. Výjimkou se stala jen kategorie dívek do 18 let, k závodu se totiž nepřihlásila ani jediná. Do statistiky Hejnicmana 2013 je třeba ještě zaznamenat, že nejmladším účastníkem byl patnáctiletý Jakub Modráček z Frýdlantu a nejstarším jako vloni čtyřiašedesátiletý Ivan Podroužek z Hejnic. Nevelký počet 25 závodníků na druhou stranu představoval poměrně široký rozptyl jejich domovů, do Hejnic přišli či přijeli z měst a obcí: Hejnice, Raspenava, Bílý Potok, Josefův Důl, Frýdlant, Oldřichov v Hájích, Liberec, Andělská Hora, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Stará Paka a Čistá u Horek. A právě posledně jmenovaná obec patřila k nejvzdálnějšímu účastníkovi – Ivaně Trejbalové.

Příští, 3. ročník Hejnicmana 2014 chtějí pořadatelé uspořádat opět třetí sobotu v říjnu. Start obou disciplín by měl proběhnout ve 14 hodin a v odpoledním programu pro veřejnost plánují představit některé zajímavé outdoorové sporty a aktivity, aby si je diváci mohli také vyzkoušet.

Už se těšíme se na nové Hejnicmany 2014!

Pavel D. Vinklát, hlavní pořadatel (foto Hana Podroužková, Soňa Kudrnáčová a autor článku)

Výsledková listina zde: Hejnicmanpokategoriich

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”112835815380893638727″ ualb=”5943109668411220481″ imgl=”fancybox” style=”cascade” col=”5″ size=”320″ num=”900″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”900″]

Pin It on Pinterest