Hledáte inspiraci pro vánoční dárek nebo plesovou sezónou? Přijďte ji načerpat do jabloneckého muzea skla a bižuterie na výstavu PERLIČKOVÉ KABELKY. Představí kabelky a módní doplňky vyrobené z perliček a perlí ze skla, dřeva i plastických hmot.

Výstava nechává nahlédnout do rozimage002sáhlé muzejní sbírky, z níž byla vybrána téměř tisícovka exponátů. Nejstarší z nich pocházejí z konce 18. století. „Vystavené předměty pocházejí zejména z Jablonecka, zastoupeny jsou však i mimořádné kousky z jiných koutů celého světa, jako například brazilská kabelka zdobená vonným kořením nebo taštička etiopských domorodců“, řekla kurátorka výstavy Kateřina Hrušková. K vidění budou historické kabelky s náročnými květinovými vzory, kabelky a tašky z dřevěných nebo plastových perlí, typické pro módu šedesátých let.

Hlavní dominantu výstavy tvoří jedinečný soubor šesti set kabelek a doplňků, které byly vyrobeny v 60.– 80. letech v Zásadě a jejichž design je spojen především se jménem výtvarnice Jarmily Hlavové. „Jedná se o největší kolekci, která u nás byla doposud vystavena“, upřesnila Kateřina Hrušková. Zastoupena bude ale i produkce současných českých výrobců a výstavu doplní také dámské společenské šaty s perličkovými aplikacemi.

Výstavu v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou si můžete přijít prohlédnout od 13. prosince až do 16. února příštího roku. A pokud ještě nemáte pro své milé dámy vhodný vánoční dárek, můžete se nechat inspirovat k jeho nákupu. V muzejní prodejně je pro zájemce připraven také rozšířený sortiment těchto doplňků. S kabelkou z perliček se každá dáma může stát hvězdou plesu!

Zdroj: MUZEUM SKLA A BIŽUTERIE V JABLONCI NAD NISOU, www.msb-jablonec.cz

 

Pin It on Pinterest