1234874_581983591887220_922180452_nKrásný berňák jménem Baron. Jméno opravdu sedí je to pan pes. Paní ho musela dát do útulku z důvodu alergie. Velice nerada se ho vzdávala. Paní sepsala co má rád atd..
Důvodem proč mu sháníme nový domov jsou vážné zdravotní problémy dcery (astma, zápal plic, migrény, prekolapsové a kolapsové stavy), kdy spouštěcím mechanismem je rozjetí se alergie na psí chlupy a sliny. Veškerá dostupná opatření byla neúčinná i přes neustálé navyšování medikace. Protože by mohlo dojít k nevratnému poškození plic, musíme věc radikálně a neodkladně řešit ihned!
Baron je domestikovaný, tedy zvyklý žít s rodinou v bytu. Dokud jsme ho měli výhradně venku, byli problémy s jeho útěky a touláním – až vzájemnou blízkostí=žitím s námi doma se přestal toulat a utíkat. Není zvyklý mít svůj pelech (vše co jsme mu zkoušeli dát vždy rozkousal), spí tedy na zemi tam kde zrovna jsme. Pokud odjíždíme mimo domov, dáme ho na chodbu a řekneme mu „buď hodný, hezky čekej a hlídej“. Venčení probíhá 2x denně – ráno 30 minut, a odpoledne 30-60minut. Ranní procházky jsou od 7.00 nebo od 7.30, odpolední nepravidelně dle návratu domů – nejdříve v 16.00, vyjímečně až v 19.00. Pokud je venku bláto, po procházce zůstává chvíli na chodbě než oschne, v případě extrémního zašpinění ho ještě vyčešu. Na procházkách je zvyklý být pouštěn, a reaguje na zapískání nebo povely „hlídej si mě“, „ke mně“, „k noze“+tlesknout levou rukou o nohu. Pokud se potkáme s vysokou zvěří, na povely nedbá, prožene ji a poté se vrátí k dokončení procházky. Co se týká štěkajících psů za ploty, zklidňuji ho povelem „klid“, kdy mu ruku položím zvrchu na čumák. Na jednoho psa v sousedství má ale takovou averzi, že je naprosto nezvladatelný – neplatí na něj ani vytahat ho za kůži za krkem (ala fena svá štěňata), nepodařilo se mi nalézt řešení jak ho zvládnout, a tak se tomuto psu prostě snažíme vyhýbat. V souvislosti s tím mě napadlo ještě upozornit na jeho tendence být dominantní, když ho chcete např. u psa na něhož má averzi zvládnout „silou“ (ne násilím), buď se zatahání za kůži vyhýbá nebo se i až „ožene“. Je zvyklý na granule, coby pamlsky dostává kosti (ne kuřecí!) a vitamínové tyčinky, a pokud mu budete chtít dávat konzervu nebo uvařit ořezky, pak jedině s rýží a mrkví, jinak má řídkou stolici. Taktéž po pečivu (zkoušela jsem i tvrdé) mívá průjem!! POZOR!! Je strašně mlsný! Jakékoliv jídlo bez dozoru sežere (i např. jogurt, máslo) a skončí to průjmem.
Je přátelský nejen k lidem včetně malých (tedy i obtěžujících) dětí, ale i ke kočkám. Dokonce se doma už v dospělém věku sžil s dospělým kocourem, jen měl zpočátku tendence přeznačkovávat místo, kde měl kočičí záchod s kočkolitem. Je tedy vhodné umístit ho mimo jeho dosah! Vlastní děti vychované jak se k pejskům chovat přímo bezvýhradně zbožňuje a ony jeho.
Není vhodný k lidem, kteří mají na zahradě volně se pasoucí slepice – zakousl by je.
Další povely, které zná: „sedni“, „lehni“, „místo“.
Při česání, koupání, očkování je bezproblémový. Moc rád jezdí autem a v zimě rád tahá na popruhu děti na „pekáči“, a vůbec miluje sníh.

Zdroj: Útulek Azyl pes, Krásný les

Pin It on Pinterest