jizerky2Výšlap na nejvyšší horu Jizerských hor Smrk (1124 m. n. m.) je pro turisty zase o něco pohodlnější. Stalo se tak zásluhou Lesů České republiky, které dokončily rekonstrukci 630 metrů dlouhého horského chodníku nesoucího poutavý název Nebeský žebřík a vedoucího právě na nejvyšší vrchol Jizerských hor.

Náklady na opravu dosáhly částky 600 tisíc korun. Jde o jednu z nejvýznamnějších vrcholových jizerskohorských cest. Trasa je určena především zdatnějším turistům, kterým se nicméně za podané výkony naskýtá odměna v podobě jedinečných pohledů na zalesněné partie Jizerských hor a Krkonoš. Další nádherné pohledy do okolí nabízí rozhledna na vrcholu hory Smrk.

Rekonstrukce probíhala ve velmi náročném terénu, do kterého se instalovaly kamenné svodnice, aby se dala lépe odvádět dešťová voda. Obnovou prošly také žulové stupně. Ve vrcholové partii cesty je nový 85 metrů dlouhý dřevěný chodník. Oprava cesty se již stala nevyhnutelnou, vlivem porušeného odvodnění docházelo k výrazné erozi cesty a její zdolání bylo stále obtížnější. Pro turisty bude nyní výstup na horu Smrk příjemnější, a i když jde o vrcholovou cestu, tak i snadnější.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest