tul1Užitečnou novinku, která významně přispěje k bezpečnosti na silnicích, včera na tiskové konferenci představil vědecký tým profesora Jiřího Militkého z fakulty textilní. Liberečtí vědci přišli na to, jak využít liniový zdroj světla z optických vláken zabudovaný v textiliích. Nový postup byl vyvinutý v rámci projektu TIP MPO a je patentován jako užitný vzor. Univerzita už zažádala i o mezinárodní patent.

Zářící novinka z TUL podpoří bezpečnost na silnicích

Díky použitým optickým vláknům na oblečení, batozích nebo dětském kočárku a jízdním kole uvidí řidič chodce či cyklistu až na dvoukilometrovou vzdálenost. Běžně používané reflexní prvky přitom upozorní řidiče na chodce na vzdálenost pouhých 200 metrů, a to jen při přímém osvětlení reflektory automobilu. V nerovném terénu, kdy nedojde k přímému ozáření,  jsou pasivní reflexní prvky nefunkční a viditelnost ještě nižší.To řeší aktivní bezpečnostní prvky. Veřejnost zná světlo emitující diody, které jsou však pouze bodovým zdrojem a nezobrazují obrys předmětů a osob. Naše řešení založené na liniových zdrojích (textiliích se zabudovanými stranově vyzařujícími optickými vlákny) zvýrazní obrysy předmětu i osoby, a přesné tak identifikuje polohu a rozměr všech účastníků silničního provozu“, řekl novinářům vedoucí katedry materiálového inženýrství FT TUL Jiří Militký.

Členka vědeckého týmu Dana Křemenáková připomněla, že fakulta textilní při vývoji této aplikace spolupracovala s dalším členem klastru technických textilií CLUTEX společností STAP Vilémov a.s. a také s Fakultou mechatroniky, informatiky a mezioborových  studií TUL. Upozornila zároveň na speciální aplikace pro dětské kočárky, kola, invalidní vozíky, školní tašky, kabelky, batohy, atd.

LIBEREC | Svítící prvky na oblečení, taškách

Lemovky a tkaničky se zabudovaným optickým vláknem už vyrábí společnost STAP Vilémov a představila už také první bundy a školní batohy vybavené svítícími proužky na letošním veletrhu Styl a Kabo.  K osvětlení stačí k miniaturní zdroj světla s baterií, který lze rozsvítit a zhasnout. “Zdroj je možné jednoduše odpojit a taková bunda se dá běžně prát při teplotě 40 stupňů nebo chemicky čistit,” doplnila Blanka Bůbelová, výrobní ředitelka společnosti. Baterie vydrží až na deset hodin nepřetržitého svícení. Podle Bůbelové světelné bezpečnostní vybavení se cenové projeví velmi přijatelně. „Ve srovnání  s běžným výrobkem se cena navýší v rozmezí od 200 do 600 korun,“ uvedla Bůbelová.

Takové zdražení se podle Miroslava Kláska ze společnosti BESIP rozhodně vyplatí. „Už jsme takto vybavené výrobky testovali v běžném provozu a výsledky jsou více než uspokojivé. Výrobky doplněné těmito aktivními bezpečnostními prvky mohou zachránit mnoho životů. Vhodné jsou nejen pro děti, ale i pro seniory a cyklisty,“ konstatoval Klásek

Využití textilií se zabudovanými stranově vyzařujícími optickými vlákny je široké – od technicky orientovaných aplikací až k textilnímu a oděvnímu designu. Mezi technické aplikace patří různé typy ekonomického nouzového osvětlení, kdy je potřeba potlačit oslňování. Dobře se hodí například k osvětlení nouzových východů, schodiště, chodeb, výtahů ale také nemocničních postelí a dětských inkubátorů. Uvažuje se také o světelném vymezení ploch na parkovištích nebo mobilní přistávacích drah.

Mezi aplikace související s designem patří emoční textilie, estetické doplňky, náhrada šperků. „Umím si představit, že se doplňky podřídí náladě nositele- Když je mi dobře svítím červeně, když je mi smutno, volím tmavé světlo. Barevné světlo ale může podle něj mít i velmi praktické a užitečné využití. Pacient na nemocniční posteli může podle domluvené barvy signalizovat svoje potřeby,“ řekl profesor Militký.

Zdroj: Liberec mě baví, online zpravodaj T-UNI, foto: J. Kočárková a Radek Pirkl

Pin It on Pinterest