10-027-202x300Obří science centrum iQLANDIA v Liberci otevírá své brány již v březnu. Česká republika tak získává supermoderní vědecko-zábavní centrum za 400 milionů korun, které návštěvníkům nabídne 3D planetárium, ojedinělou expozici Sexmise, přístupnou až od 12 let, humanoidního robota a stovky dalších interaktivních exponátů z astronomie, nanotechnologie, fyziky, chemie, biologie či techniky.

Tvůrci projektu, který je financován z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovaci, očekávají 300tisícovou návštěvnost ročně, a to nejenom z ČR, ale i z příhraničních států. „Jednotlivé návody k exponátům i tištěné materiály budeme mít v příslušných jazykových mutacích včetně té anglické,“ říká Jana Pivoňková, marketingová manažerka iQLANDIE. Zahraniční turisté se navíc mohou těšit na Science show a programy v 3D planetáriu i v anglickém jazyce.

Říká se: Bordel v bytě, chytré dítě

Vysvětluje se to tím, že s čím více podněty se dítě setkává, tím více musí používat mozek a tím se rozšiřuje jeho inteligence. Pro vývoj dítěte je tedy příznivé, když nevyrůstá ve sterilním prostředí a na jednom místě, ale když prostředí se mění. Je tu rovnice, která říká, že čím více podnětů, tím více synapsí v mozku. Samozřejmě, inteligence je geneticky dána, ale pokud dítě má podněty a je nuceno řešit problémy, více využívá rozpětí inteligence k horní hranici. Když berete dítě na cesty, nemusí si sice vše zapamatovat v dospělosti, ale podněty a vzruchy, které na cestách dostává, je formují a utvářejí. Pokud dítě zůstává doma, podnětů je mnohem méně a dítě se nerozvíjí. Tedy jiné prostředí, jiné způsoby cesty, vytržení ze stereotypů, jiné vůně, jiné barvy, jiné zvuky, jiné lidské chování – to vše je blahodárné.

SC iQLANDIA v číslech

Celková investice: 400 milionů Kč (220 milionů výstavba, 180 milionů vybavení jednotlivých expozic)

Počet exponátů: více než 350

Plocha: 10 000 m2

Očekávaný počet návštěvníků: 250–300 000 ročně

Očekávaný počet nových pracovních míst: cca 20

Datum otevření pro veřejnost:

29. 3. 2014

Vstupné:

Základní:

230 Kč/osoba/den • 120 Kč/dítě do 15 let/den

3D Planetárium:

90 Kč/osoba/projekce • 60 Kč/dítě do 15 let/projekce

Zvýhodněné pro organizace trvale pracující s dětmi:

70 Kč/žák na celý den do všech expozic, pouze v měsíci červnu 90 Kč/žák na celý den do všech expozic

50 Kč/žák/projekce v 3D Planetáriu

Skupiny nad 15 osob mají slevu 10 %

Zdroj: ttg, foto: Archiv Parliamo s.r.o.

Pin It on Pinterest