Masopust 41

Mateřská škola z Jiráskovy ulice zve na úterý 4. března 2014 všechny děti i dospělé k účasti na masopustním průvodu masek městem Frýdlant. Průvod vyjde v 10,00 hodin od ZŠ v ul. Husova směrem na náměstí před radnici, kde pravděpodobně ve čtvrt na jedenáct propukne masopustní rej masek. „Přijďte se na nás podívat, zazpívat si s námi a samozřejmě také ochutnat masopustní dobroty. Pokud máte chuť a nápad vystrojte své děti i sebe staročeskými kostýmy a přidejte se k nám,“ zvou děti i učitelky z pořádající mateřské školy.

„V roce 2003 byla na MŠ Komenského obnovena tradice masopustního průvodu. Postupně k této akci byly přizvány i ostatní zdejší mateřské školy. Po uzavření MŠ Komenského jsme se rozhodli této pěkné a veselé akce ujmout a pokračovat v ní. Letos naše MŠ Jiráskova již tradičně  přizvala k masopustnímu reji všechny frýdlantské mateřské školy, 1. stupeň ZŠ Husova a Základní školu speciální Frýdlant. Také jsme pozvali k účasti děti z okolních mateřských škol – MŠ Zvoneček z Hejnic. Také se už s dětmi těšíme, jaké překvapení pro nás pan starosta tentokrát připraví.

Úsilím organizátorů je tradici masopustu udržet a připomenout ji těm, kteří si ji pamatují z mladých let. „Budeme rádi, když se k nám připojí co nejvíce milovníků starých tradic a když se tímto zpestří život dětí i obyvatel v našem městě,“ přejí si organizátoři. Jako každý rok se v naší mateřské škole připravujeme na masopust, vyprávíme si o časech našich dědečků a babiček, připomínáme si stará řemesla. Jeden den jsou z nás ševci a vyrábíme papírové boty nebo švadlenky a přišíváme knoflíky, pak pekaři a pečeme housky, které si děti hrdě nesou domů a nebo hrnčíři a z modelíny vyrábíme hrnky… a přitom zpíváme lidové písničky „ Kalamajka, Poštovský panáček, Až já budu velká, Cibuláři, Pekla vdolky, Já husárek, Pekař, peče, Masopust…. a hrajeme hry „ Na kominíky, Na metaře, Na ševce… A pak už si děti vybírají masky ve kterých půjdou v masopustním průvodu, holčičky za selky, kluci za kominíky, za kováře, za muzikanty, za řezníka, za medvěda ale největší dračka je o husara a kostlivce. A už je tu Masopust a my se po svačině převlékneme do kostýmů a zvesela, s písničkami a s košíky plnými koláčků a perníčků pro kolemjdoucí vyrážíme do masopustního průvodu.

Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu.
Proč bychom se hádali, když jsme se tak shledali po znovu.

!!! Změna vyhrazena při nepříznivém počasí

Bližší informace:
p. Jana Burgrová, zástupce ředitelky MŠ v Jiráskově ul., tel. 482 312 814

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest