2014331550555539

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje získal před časem díky projektům spolufinancovaným z Evropské unie další přírůstek v mobilní požární technice. Jde o nákladní automobil Tatra 815-731R32, který byl měl hasičům pomoci třeba při evakuaci osob a přepravě kusového materiálu při živelních pohromách.

Liberecký kraj byl povodněmi postižen již několikrát a nový vůz zde jistě odvede velký kus práce.

Hasiči neponechali nic náhodě a Tatru si otestovali ve složitém terénu již nyní. Jízdní vlastnosti zkoušeli v korytě řeky Jizery v Dolánkách u Turnova. A výsledek? „S Tatrou jsme spokojení, všechny parametry jsou vyhovující a projede skutečně to, co jsme si od ní slibovali,” sdělil po testovacích jízdách plk. Mgr. Josef Málek, vedoucí oddělení IZS a služeb Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Kabina osádky je uzpůsobená pro strojníka a velitele, prostor ložné plochy je vybaven k sezení dvaceti evakuovaných osob. Podvozková část má tři hnací nápravy vybavené uzávěrkami nápravových a mezinápravového diferenciálu s uspořádáním náprav 6×6.1. Vozidlo má poloautomatický systém řazení převodových stupňů, s elektronickým řízením volby převodových stupňů NORGREN.

Nákladní automobil je stavěn také pro vyprošťování dalších vozidel. V předním nárazníku jsou dvě hubice určené k vyprošťování, případně uchycení elektrického navijáku. Hubice jsou dimenzovány na statické zatížení v přímém směru 23 t. Hydraulický naviják je umístěn v rámu auta pod valníkovou plošinou, s předním i zadním tahem lana. Maximální tažná síla navijáku je 9 060 kg.

Co hasiči také v jízdách testovali, byla brodivost. Vůz je konstruován pro brodění v klidné vodě o hloubce minimálně 1.100 mm. V terénu to však může být až 1 500 mm. Pro překonání překážky je totiž možné nastavit světlou výšku vozidla, což ovlivňuje další výškové kóty vozidla na tom závislé.

Zdroj: Reginony24.cz

Pin It on Pinterest