fryyfest2014

Letošní, již šestý ročník severočeského festivalu Fryyfest se nachází ve fázi finální přípravy a podle potvrzených interpretů to vypadá, že se fanoušci opět dočkají bohaté a žánrově pestré hudební nadílky. Ve dnech 22. a 23. 8. se tak mohou těšit na přehlídku tuzemské rock/metalové špičky i představení zajímavých formací, které své místo na domácím výsluní teprve hledají. Tradičně poctí festival svou návštěvou i host ze zahraničí a místo konání bude rovněž tradiční – areál koupaliště v Novém Městě pod Smrkem.

Headlinerem letošního Fryyfestu nebude nikdo menší než bývalý zpěvák Iron Maiden BLAZE BAYLEY. Ten vyráží v březnu na své vlastní evropské turné Soundtracks Of My Life World Tour 2014, které se několikrát zastaví i v České republice. Jak již samotný název turné napovídá, propagovat zde bude loni vydané kompilační dvojalbum Soundtracks Of My Life a zároveň na něm oslaví i třicet let aktivního působení na hudební scéně. Letos právě uzavírá třetí dekádu, kdy vstoupil s dodnes stále fungující formací Wolfsbane na hudební pódia. S tou se však pravděpodobně v Novém Městě pod Smrkem nepředstaví, ale je docela možné, že to bude britská heavymetalová trojka Absolva, se kterou bude absolvovat zmiňované turné. Výčet momentálních Blazeových spolupracovníků je ale natolik široký, že sestava pro Fryyfest může nakonec přinést i nějaké překvapení. Jisté ovšem je, že se fanoušci dočkají opravdu bohatého výběru těch největších hitů, které aktuální nahrávka obsahuje, a určitě nebude chybět ani ochutnávka z dílny jeho bývalých chlebodárců Iron Maiden.

Ovšem i tuzemská scéna letos nabídne velice zajímavé zástupce, kde nebudou chybět ani účastníci prvního ročníku KREYSON. Ačkoliv svůj oficiální comeback skupina ohlásila již na přelomu let 2006/2007, za ten správný návrat lze jednoznačně označit až loňské vydání nového alba Návrat krále. Kdo měl možnost obnovenou kapelu v poslední době vidět – třeba na právě probíhajícím turné –, určitě může potvrdit, že Láďa Křížek a spol. jsou definitivně zpět, a navíc v bezvadné formě. Letošní Fryyfest ozdobí i nestárnoucí rockový rebel VILÉM ČOK, který dorazí samozřejmě i se svou aktuální formací BYPASS. Loni vydaná ‘bestofka’ 500 kusůch aneb Best Rock Čok patrně poslouží jako velmi dobré vodítko pro sestavení festivalového setlistu, proto se i v tomto případě mohou posluchači těšit na to nejlepší z Čokovy tvorby. Dalším již dobře zavedeným jménem budou pražští tvrdě crossoveroví THE.SWITCH. V tomto případě se lze těšit na pěkně divokou jízdu, která přinese jak připomenutí loňského třískladbového singlu Tětiva, tak třeba i třetí části EP ‘seriálu’ Na dosah – Part III. Nejen energicky nabitou show nabídnou i KURTIZÁNY Z 25. AVENUE, kteří dokážou zaujmout jak drsné rockery, tak i něžnější pohlaví. Na léto mají potvrzenou účast zatím jen na dvou festivalech, takže na Fryyfestu bude jedinečná příležitost dopřát si tuhle pohodovou partu v plné parádě. Po roce se na festival vrátí i legendární MERLIN v čele s Danem Horynou. Tentokrát to ovšem bude speciální výroční vystoupení, neboť kapela se letos ‘dožila’ své čtvrtstoleté existence.

Chybět ovšem nebudou ani domácí RAIN, kterým leží na bedrech pořadatelské povinnosti kolem festivalu. Během festivalu si samozřejmě crossoverová formace odskočí od povinností i na pódium a fanoušky možná potěší skutečnost, že by mohla představit i několik nových songů, na kterých momentálně pracují. Příznivci revivalů by si rozhodně neměli nechat ujít vystoupení skupiny JOESATRIANI.CZ. Seskupení kolem kytaristy Ivana Berky totiž prezentuje skladby kytarového mága v tom nejlepším možném provedení. Pohodovou pop-rockovou muziku nabídne poměrně čerstvá liberecká kapela THE NEONS. Znalci liberecké scény určitě budou znát některé členy, kteří dříve působili v místní legendě !ON. O další porci crossoverové muziky se podělí s fanoušky i pražští SELF-DEFENCE. Kromě zajímavé muziky se prezentují i vkusně kombinovanými vokály v duchu ‘beauty & the beast’. V případě ‘beauty poloviny’ Adriany Pítrové bude zřejmě nejen co poslouchat… Hardrockově-metalovou klasiku 80. a 90. let doplněnou o progresivní prvky nabídnou písečtí SATYCARION, kteří na přelomu jara a léta představí nové album, jež se bude s určitostí servírovat i na Fryyfestu. A s novou deskou Atlantis by se mohli představit i havířovští SOLAR SYSTEM. Zkušení muzikanti (dříve například Hector, Hypnotic Scenery, Moravius, Ill Crow) přivezou muziku postavenou především na přitažlivých melodiích a metalovém drajvu. Osmnáctileté zkušenosti přijedou zúročit i grungerockoví HUSH, kteří se v loňském roce připomněli novou nahrávkou Endorphin. Pořádnou dávku hardcoru budou servírovat jablonečtí F.A.KING. Jak slibují na svém Bandzone profilu, dorazí možná i s novou deskou. Výborný stoner rock nabídnou mladoboleslavští SYNDROM. Hutná muzika s tvrdým basovým spodkem, o který se stará Zed z Debustrolu. Hardrocková klasika se spoustou klávesových vychytávek – to bude možné slyšet v podání skupiny ŽRALOK VE ZDI ze Světlé nad Sázavou. Poměrně čerstvá formace THE EMINENCE bude dalším z účinkujících, kteří se jako jedni z mála mohou pochlubit dívčím vokálním elementem. Poklidnější muzika nabídne prostor k rozjímání a určitě potěší nejen příznivce křesťanského rocku. A jako nejmladší se na festivalu představí další zástupci christian rocku STRIPES OF GLORY. Skupina z Ostrova nad Ohří má na kontě zatím jen pár odehraných koncertů, takže účast na Fryyfestu by pro ně mohla být dalším odrazovým můstkem v jejich kariéře.

Další aktuality kolem příprav Fryyfestu sledujte na stránkách www.fryyfest.cz a www.facebook.com/events.

Zdroj: irockshock.net

Pin It on Pinterest