Horská služba Jizerské hory, čtyÅ™kolka , záchranářO tom, že smartphony zasahují do mnoha oblastí našich životů, není třeba nikoho přesvědčovat. V roce 2013 se poprvé v historii prodalo celosvětově více tzv. chytrých telefonů než telefonů bez operačního systému. Chytré telefony nejen telefonují a posílají zprávy, ale nabízejí nám zábavu i vzdělávání a s využitím modulu GPS určujícím polohu, kterým jsou smartphony vybavené, nám mohou i zachránit život.

Horská služba ČR ve spolupráci s Českou pojišťovnou nabídla uživatelům chytrých telefonů, navštěvujícím naše hory, praktickou aplikaci obsahující informace o stanicích Horské služby, sněhové zpravodajství, FIS pravidla pro jízdu na sjezdovce, horské webkamery i průvodce první pomoci. Z pohledu turistů, ale i záchranářů je nejdůležitější funkcí možnost rychlého volání a odeslání nouzové SMS . Tato funkce není závislá na dostupnosti datového signálu, ale pracuje s lokalizací pomocí GPS. Aplikace dokáže odeslat na nejbližší stanici Horské služby nouzovou SMS zprávu s přesnou polohou telefonu.

Výhodou aplikace Horská služba do mobilu je, že pro vaši lokalizaci není nutné nacházet se přímo na horách. Volání či zaslání SMS zprávy je možné provést z kterékoliv části České republiky. Volání či zpráva se nejprve ověřují a vyhodnocují a poté se spouští řetězec událostí nutných pro pomoc či záchranu.

Jednou z možností je předání výzvy Zdravotnímu operačnímu středisku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, kam se předávají informace o stavu volajícího resp. pacienta. Stejně tak dochází k předání informace o přesné poloze pacienta formou GPS souřadnic. Na přesně lokalizované místo události se tak společně se záchranáři Horské služby mohou vydat pozemní výjezdové skupiny ZZS LK nebo vrtulník LZS Liberec.

Potvrzení fungující aplikace může být například lokalizace a následné ošetření poraněného cyklisty v Jizerských horách v létě minulého roku nebo úspěšní vypátrání dvou běžkařů v Krkonoších v zimě v roce 2013.

Aplikaci Horská služba v mobilu, kterou má v současnosti nainstalováno více jak 50 tisíc uživatelů, si mohou stáhnout a používat majitelé smartphonů s operačními systémy iOS, Android a nově i Windowsphone . Její instalace včetně registrace a ověření trvá několik minut.

03 SMS s overovacim kodem05 kod zadany cislo overeno

 

06 volani a nouzova SMS

04 zadani overovaciho kodu

02 doplneni identifikacnich udaju

01 po stazeni aplikace povoleni informaci o poloze

 

11 pruvodce prvni pomoci

12 interaktivni pomoc

08 bezpecny pobyt na horach

10 informace o lavinach

13 turisticke oblasti

09 FIS pravidla na sjezdovkach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07 poskytovane informace

Pin It on Pinterest