Robot_se_uz_uci_mluvit_medium

Supermoderní science centrum iQLANDIA s 3D planetáriem, jedinečně pojatými expozicemi a stovkami interaktivních exponátů otevírá poslední březnový víkend na severu Čech, v Liberci,“ přesně 29. března. Potkáte tu mluvícího humanoidního robota Thespiana, jediného v ČR, absolvujete pravý kosmonautický výcvik nebo se vydáte do nitra planety. V iQLANDII zkrátka najdete odpovědi na všechny otázky, které jste si kdy položili. Dnes se s možnostmi seznámili novináři, slavnostní otevření se koná 28. března za účasti pozvaných osobností, včetně členů Rady Libereckého kraje.

V deseti interaktivních expozicích si můžete na vlastní kůži vyzkoušet na čtyři stovky exponátů. „Návštěvníci absolvují kosmonautický výcvik, prožijí ohnivou bouři i tanec blesků nebo zjistí, jak fungují věci, které každý den používají,“ říká ředitel iQLANDIE Pavel Coufal. V každé místnosti bude k dispozici lektor, který jednotlivé exponáty na požádání osobně představí.

První humanoidní robot v ČR i 3D planetárium

Velkým lákadlem bude humanoidní robot, jediný v Česku. „Dobrý den, jmenuji se Thespian,“ uvítá návštěvníky iQLANDIE 175 centimetrů vysoká ikona centra. Kromě toho, že Thespian umí mluvit, dokáže i gestikulovat a používat mimiku.

iQLANDIA láká také na nejmodernější české 3D planetárium, vybudované v kupoli na samém vrcholu centra. Stačí se uvelebit v jedné z padesáti pohodlných sedaček, nasadit si 3D brýle a vydat se na fascinující let vesmírem. „Díky technologii trojdimenzionálního promítání na kulovou plochu se řadí mezi světovou špičku,“ dodává Coufal.

Centrum nabízí pro návštěvníky i další služby – komu vyhládne, může zajít do restaurace, k dispozici je i iQShop, který nabídne upomínkové předměty i vybavení na domácí experimentování. Hned před vchodem je prostorné parkoviště pro auta a autobusy. Objekt je bezbariérový.

iQLANDIA vyrostla během patnácti měsíců nedaleko centra Liberce a vyšla na 380 milionů korun. Slavnostní otevření je nachystáno na 28. března, ten den se totiž narodil velký český myslitel Jan Amos Komenský. Pro veřejnost se centrum otevře o den později.

„Věřím, že iQlandia přivede do Liberce a Libereckého kraje nové turisty a rekreanty a že společně s novou Oblastní galerií Lázně nabídneme hostům kvalitní balíček zážitků,“ uvedla za Nadaci Škola hrou Lidie Vajnerová s tím, že tento „poznávací“, zatím dvojbalíček, by se mohl samozřejmě ještě rozšiřovat.

„Záleží na zájmu podnikatelů v oblasti kultury a cestovního ruchu v našem regionu,“ dodala.

Harmonogram – březen/duben:

Otevřeno:

Út, St, Čt, Pá, Ne: 9.00–17.00
So: 9.00–19.00

Rozšířená otevírací doba:
Květen a červen: otevřeno i v Po 9.00–17.00
Svátky a letní prázdniny (červenec, srpen): otevřeno denně 9.00–19.00

Program:

Zábavná science show plná barev, ohňů a výbuchů – Experimenty, které vám doma neprojdou – denně od 11 hodin a každou sobotu a neděli od 16 hodin.
Malá science show s Van de Graaffovým generátorem, balónky a dalšími experimenty – úterý až pátek od 15 hodin a každou sobotu a neděli od 13 hodin.
Hurá do laboratoře aneb Pokustónovy záhadné experimenty – Kouzelná zkumavka – každou sobotu a neděli od 14 hodin. Workshop je spolufinancován Libereckým krajem.
Happy Velikonoce10. 4. až 16. 4. od 11.00 – Speciální Velikonoční science show s vajíčky. Show je určená pouze pro školní skupiny a je zdarma v rámci vstupného 70,- Kč na žáka
Velikonoční science show plná experimentů s vajíčky – 17. 4. až 21. 4. od 16 hodin

Vstupné:

Základní:

230 Kč/osoba/den

120 Kč/dítě do 15 let/den

3D Planetárium:

90 Kč/osoba/projekce

60 Kč/dítě do 15 let/projekce

Zvýhodněné pro organizace trvale pracujícími s dětmi

70 Kč/žák na celý den do všech expozic SC iQL, v červnu 90 Kč/žák

50 Kč/ žák/projekce v 3D Planetáriu

Skupiny nad 15 osob mají slevu 10 %.

iQLANDIA – expozice, lektorské programy, praktické informace

EXPOZICE

3D planetárium

aneb Vesmír na dosah

Liberecké planetárium patří k naprosté světové špičce! Je vybaveno ultramoderními 3D technologiemi, kterým uvěříte úplně všechno – třeba i to, že už jste navždy ztraceni v černé díře. Stačí se pohodlně usadit s 3D brýlemi na očích a vaše putování vesmírem může začít. Projekční software disponuje rozsáhlou databází tisícovek astronomických objektů a přenese vás, v podstatě kamkoliv si vzpomenete: mezi hvězdy, souhvězdí, planety, asteroidy, planetární mlhoviny, komety, Messierovy objekty, satelity…

Kromě unikátních 3D projekcí o zrodu vesmíru a jeho tajemstvích vás tu čekají i filmy o evoluci, postupně bude zařazen program o rozpadu kontinentů či dinosaurech, ale také živé autorské pořady či sezónní komentované projekce hvězdné oblohy.

Člověk

aneb Cesta do hlubin lidského těla

V nejrozsáhlejší expozici nahlédnete do útrob lidského těla, otestujete vaše smysly, zjistíte, jak vše jednotlivě i dohromady funguje, a dokonce si sami můžete člověka složit – jako stavebnici. A právě tady také narazíte na jednu z našich největších atrakcí – humanoidního robota Thespiana, prvního v ČR!

Sexmisie

aneb Vše o dospívání, milování, plození, rození i deviacích

Sexmisie vám velmi názorně, zábavně, a přitom citlivě odpoví na všechny otázky kolem sexuálního života. Expozice, přístupná od 12 let, byla připravena ve spolupráci se sexuology a dětským psychologem a jedná se o největší svého druhu v celé Evropě! Z „matčina lůna“ se vydáte do sekcí JÁ, MY, ONI a TABU, plné moderních interaktivních exponátů, neuvěřitelných projekcí a zajímavých grafik.

Zvuková věž

aneb Mějte uši nastražené!

Zvuky libozvučné, ale i takové, co vás tahají za uši – tady uslyšíte všechny. Rozsahem nejmenší, zato umělecky nejvíce zaměřená expozice vám nabídne spoustu hudebních exponátů, díky nimž pochopíte základní principy tvorby zvuků. Zvuková věž slouží i jako rozhledna, ze které je nádherný výhled na město a Ještěd.

Živly

aneb Oheň, voda, země, vzduch

Čtyři přírodní živly, s nimiž si není radno zahrávat. U nás se jich ale bát nemusíte – všechny jdou jednoduchým tlačítkem vypnout. Na vlastní kůži tu zažijete tanec blesků, vichřici, zemětřesení i ohnivé tornádo. A také zjistíte, jak fungují solární, větrné a vodní elektrárny.

Vodní svět

aneb Vodní hrátky bez pláštěnky

Zaručeně vás ohromí první interaktivní vodní stěna Flash Wall v ČR! Barvy, světlo, hudba, voda tryskající až do výšky 3,5 metru a padající z výšky ještě o metr vyšší. Na vodní stěnu dokonce můžete promítnout vlastní vzkaz či obrázek. Hrát si s vodou budete u speciálních bazénků, plných trysek, mlýnků i malých přehrad. Pochopíte tu princip zdymadla a zjistíte, jaké nebezpečí na vás číhá pod jezem.

Věda v domě

aneb Jak fungují věci, které denně používáme

Pojďte s námi nahlédnout pod povrch věcí, zjistit, na jakém principu funguje lednička, mikrovlnka, záchod, televize, žehlička, myčka, nebo třeba auto. Prozkoumejte u nás útroby domu, to, co mu bublá a jiskří ve zdech, i kam všechny ty roury a trubky z kuchyní, koupelen a záchodů vedou.

GeoLab

aneb Hurá do podzemí!

Pod sklepními klenbami vás čeká rozsáhlá přehlídka hornin a minerálů. Zahrajete si na jeskyňáře, prozkoumáte krápníky či jeskyni zvanou plazivka a také si vyzkoušíte práci se seismografem. A možná přijdete na kloub kvílivým zvukům, které vycházejí z nitra země.

Geo

aneb Kosmonautem snadno a rychle

Simulátor Velkého třesku vám umožní prožít celý vývoj vesmíru v jedné minutě, na hvězdném skateboardu se proletíte sluneční soustavou a na Měsíci si vyzkoušíte, jak tu funguje ona záludná přitažlivost. Kdo má pro strach uděláno, troufne si na Hvězdný kolotoč a otestuje, jaké pocity zažívá kosmonaut v raketoplánu.

TUL

aneb NANO všude, kam se podíváš

Nanotechnologie hýbou světem – od medicíny, přes textilní průmysl až po elektroniku. Jak vzniká nanovlákno? Jak vypadá superinteligentní bunda? Čím jsou výjimečné fluorescenční a teplocitlivé materiály? To vše poznáte a pochopíte na důmyslných interaktivních exponátech, které pro vás připravila Technická univerzita v Liberci.

Lektorské programy

Science show

Denně speciální science show plné experimentů, výbuchů, ohňů a barev! Výroba zubní pasty pro slony, poprava gumového medvídka, exploze vodíku. Jaké to je sáhnout si na 500 tisíc voltů nebo si nechat polít ruku kapalným dusíkem o teplotě – 196 °C? Přijďte a zažijete na vlastní kůži! Zábavná science show se koná denně od 11 hodin a po oba dva víkendové dny od 16 hodin a Malou science show s Van de Graaffovým generátorem potom můžete zhlédnout od úterý do pátku od 15 hodin a každou sobotu a neděli od 13 hodin.

Hurá do laboratoře!

Svět pod mikroskopem, výroba parfémů, tajemství neviditelného inkoustu, zázrak kyanotypie a mnoho dalších tematických workshopů, při nichž se sami stanete šílenými vědci a vynálezci. Tematický workshop se uskuteční každou sobotu a neděli od 14 hodin.

Praktické informace

Otevřeno:

Út, St, Čt, Pá, Ne: 9.00–17.00
So: 9.00–19.00

Rozšířená otevírací doba:
Květen a červen: otevřeno i v Po 9.00–17.00
Svátky a letní prázdniny (červenec, srpen): otevřeno denně 9.00–19.00

Vstupné:

Základní:

230 Kč/osoba/den

120 Kč/dítě do 15 let/den

3D Planetárium:

90 Kč/osoba/projekce

60 Kč/dítě do 15 let/projekce

Zvýhodněné pro organizace trvale pracujícími s dětmi:

70 Kč/žák na celý den do všech expozic

90 Kč/žák na celý den do všech expozic, pouze v měsíci červnu

50 Kč/ žák/projekce v 3D Planetáriu

Skupiny nad 15 osob mají slevu 10 %.

Kontakt:

Tel.: +420 485 249 924
E-mail: info@iQlandia.cz
www.iqlandia.cz

Kontakt pro bližší informace:

Lenka Gecková, communication
GSM: +420 776 828 390
E-mail: geckova@parliamo.cz
www.parliamo.cz

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest