kamelie-uvnitr-skleniku_WolfgangFriebelJedna z nejstarších kamélií na evropském kontinentu, v zahradě zámku Pillnitz, začala kvést a skleník je díky tomu veřejnosti přístupný již nyní, denně od 10 do 17 hodin. Otevřen zůstane až do poloviny dubna. Obdobím hlavního rozkvětu kamélie je zpravidla březen. O víkendu 22. a 23. března 2014 bude kromě dvou skleníků otevřena i pillnitzká oranžérie. Tam v obrovských květináčích přezimují cizokrajné rostliny ze zámeckého parku. Zámecká muzea otvírají až od 1. května 2014.

Schloss Pillnitz – za rozkvetlou krásou

Kdy – únor až polovina dubna 2014
Kde – Schloss Pillnitz, August-Böckstiegel-Straße 2, 01326 Dresden
Od – denně 10:00 – 17:00 hod. (za mrazu a bouřky zavřeno)

Slunné únorové dny pillnitzké kamélii svědčí. V současné době jsou její pupeny již nebývale nalité a zadíváte-li se pozorně do tmavozelených listů, spatříte tmavočervené puntíky a posléze objevíte jižvíce než stovku květů. Během příštích týdnů se kamélie promění v obří karmínově kvetoucí drahokam s obvodem 35 a výškou 9 metrů. Obyčejný zelený keř, který byste po zbytek roku těžko podezírali z jakékoliv extravagance, každé jaro ukáže, co umí: pokryjí ji tisíce karmínově červené květů tvaru zvonu a se žlutým středem, které jsou bez jakékoliv vůně.

Kamélie potřebuje ke svému rozkvětu především slunce, a to jí letos naštěstí zatím nechybí. Skleník je díky tomu veřejnosti přístupný již od nynějšího týdne, denně od 10 do 17 hodin, a otevřen zůstane až do poloviny dubna. Obdobím hlavního rozkvětu kamélie je zpravidla březen a na rozdíl od loňska, tomu tak bude opět i letos. Loňská zima aspirovala na pozici nejtmavší německé zimy od začátku monitorování v roce 1951, tj. za posledních 63 let. První květy se proto před rokem objevily až v březnu.

Obrovská ocelová konstrukce speciálního skleníku chrání keř až do května proti mrazu i nočním mrazíkům. Současný skleník s ocelovou konstrukcí pochází z roku 1992. Díky ocelové kolejnici, může být každý rok v říjnu opět instalován nad kamélii. Velká dvoukřídlá vrata umožňují, aby se obrovský keř bez újmy na zdraví skryl před mrazem a při teplotě 4–6 °C přezimoval. Klima v 54 tunovém skleníku hlídá počítač, který automaticky řídí teplotu, ventilaci, vlhkost a zastínění.

PILLNITZ | KAMÉLIE UVNITŘ SKLENÍKU © WOLFGANG FRIEBEL, SCHLÖSSERLAND SACHSEN

Díky ochraně proti mrazu přežila kamélie v pillnitzké zámecké zahradě více než dvě století, čímž se stala nejstarší a největší kamélií severně od Alp.

Vstupenka do skleníku s kamélií platí také do palmového skleníku “Palmenhaus“. Tam jsou v současnosti k vidění rozkvetlé strelície, kvetoucí rozvitce a rostliny z čeledi proteovitých.

Vstup:  do 16 let zdarma | 2 €/ 1 € celodenní vstup do skleníků | držitelé celoroční vstupenky do pillnitzké zámecké zahrady tzv. “Gartenfreund für 1 Jahr” za 8 €/ 4 € mají do skleníků celou sezónu vstup zdarma.

Další informace na www.drazdany.info/pillnitz

Zdroj: Liberec mě baví, www.drazdany.info | foto: © Wolfgang Friebel, Schlösserland Sachsen

Pin It on Pinterest