Il._foto_mediumKrajská nemocnice Liberec se i letos připojí ke Světovému dni ledvin, který se koná každoročně druhý čtvrtek v měsíci březnu – letos 13. března 2014.

Specialisté liberecké nemocnice proto ve čtvrtek přijmou na oddělení neurologie a dialýzy ve 3. patře pavilonu B všechny zájemce o základní vyšetření moči a krevního tlaku. Lékaři z výsledků poznají, zda lidé netrpí onemocněním ledvin, které velmi často probíhá dlouhou dobu prakticky bezpříznakově.

„Onemocněním ledvin trpí v České republice asi 10 procent populace a Liberecký kraj v tomto ohledu není výjimkou. Preventivní vyšetření tak mohou pomoci odhalit vážné onemocnění v počátečních fázích. Abnormální laboratorní nález v moči či krvi nemusí vždy znamenat, a většinou také neznamená, že pacient by chorobou byl nějak omezen, dokonce o ní většinou ani neví, mnohdy chronické onemocnění ledvin délku či kvalitu života neovlivní, ale může vést k selhání ledvin,“ vysvětlil primář oddělení nefrologie a dialýzy MUDr. Miroslav Ryba. Počet pacientů, kterým lékaři diagnostikují onemocnění ledvin, navíc každoročně roste. Příčinami je civilizační zátěž ale i prodlužující se délka života. „Lidé se dožívají vyššího věku, který je spojen se sníženou funkcí ledvin a také se vyššího věku dožívají lidé s nemocemi srdce, diabetem a dalšími nemocemi, kteří trpí onemocněními ledvin zvlášť často,“ vysvětlil primář Ryba.

Léčba onemocnění ledvin probíhá podle stupně závažnosti různými způsoby. Mnozí pacienti, kteří dochází na dialýzu, jsou zařazeni do transplantačního programu. V něm má liberecká nemocnice velmi dobré výsledky. Program využívá nemocnice podle primáře Ryby v maximální možné míře. V posledních dvou letech byla ledvina transplantována 25 pacientům, z nichž šesti byla transplantována ledvina od žijícího dárce. V šesti případech byla provedena transplantace ještě před zařazením příjemce na dialýzu.

„Program transplantací ledvin od žijících dárců je velmi úspěšný. Někteří pacienti byli transplantováni párovou výměnou –  výměnou orgánů mezi dvěma dvojicemi dárce – příjemce. Za poslední dva roky ji podstoupili dva naši pacienti. Máme i pacienta transplantovaného v rámci tzv. řetězové transplantace, kdy si ledvinu předá až pět či šest dvojic na způsob domina,“ vysvětlil primář MUDr. Miroslav Ryba.

Celkově bylo v roce 2013 v České republice dle statistik Koordinačního centra transplantací provedeno 460 transplantací ledviny, z toho 83 od žijících dárců.

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest