pav461119265Barokní voliéra na zámku Zákupy, kterou po dlouhá staletí nikdo neobýval, letos na jaře ožije. Novými “nájemníky” se stanou tři zámečtí pávi, které zpestří návštěvníkům zdejší prohlídky.

Nenápadná raně barokní voliéra stojí při cestě na nádvoří zámku Zákupy vlevo u travnatého příkopu. Postavena byla již roku 1697, přesto se v zámeckém archivu nepodařilo dohledat, kdy byla naposledy využita. Správa zámku proto předpokládá, že poslední “obyvatelé” pobývali ve voliéře naposledy před rokem 1874.

Voliéra prošla obnovou před několika lety a vedení zámku loni na podzim rozhodlo o tom, že zajímavé prostory opět oživí. Na jaře 2014 by zde tak návštěvníci měli spatřit tři pávy, kteří zde naleznou nový domov. V současné době žije na Zákupech jediný živočich, a tím je oblíbený medvěd brtník Méďa, který letos oslavil již 21. narozeniny.

Přípravy nové prohlídkové trasy

Na zámku Zákupy se také chystá reinstalace stávající prohlídkové trasy do podoby z 50. let 19. století (apartmá ve stylu biedermeier, dokončení reinstalace bytu císařova hofmistra hr. Bombellese, reinstalace apartmá císaře i císařovny, apartmá císařovny – vdovy Karoliny Augusty), kdy zámek začal sloužit jako letní sídlo Ferdinanda Dobrotivého. Připravuje se restaurování tapet a mobiliáře, dochází k dohledávání původního mobiliáře, prácuje se na zpřístupnění nové prohlídkové trasy zahrnující hospodářské zázemí zámku (prádelna, kuchyně…).

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest