Bruno Le GarrecProfesor Bruno Le Garrec bude mít  na Technické univerzitě v Liberci přednášku na téma Výstavba laserového centra Megajoule, na jehož uvedení do provozu se podílel ve francouzském Bordeaux.  Přednáška, kterou  pořádá katedra fyziky, se uskuteční se ve čtvrtek 20. března 2014 ve 12.30 v zasedací místnosti suterénu Informačního centra TUL.

Ve svém příspěvku porovná průběh výstavby velkých laserových infrastruktur ve Francii a v České republice. Jako druhý modelový příklad mu poslouží výstavba unikátního laserového centra Extreme Light Infrastructure – ELI Beamlines, kde prof. Le Garrec  v současnosti působí ve funkci technického ředitele.

ELI Beamlines je světově ojedinělé multifukční laserové centrum, které se v současnosti staví v Dolních Břežanech u Prahy. ELI je od začátku koncipováno a financováno jako výzkumná celoevropská infrastruktura. Přípravné fáze projektu se zúčastnily čtyři desítky institucí ze 13 členských států EU. Výsledky výzkumů mohou přinést pokrok v oblasti energetiky, materiálových věd a v mnoha dalších oblastech.

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest