20143261355547939LIBEREC – Možná jste ještě neslyšeli o tom, že v Zoologické zahradě v Liberci chovají jednoho z nejohroženějších zoborožců na světě. Je jím zoborožec Waldenův, exotický velký opeřenec, typický výrazným červeným zobákem.

Liberečtí jsou odborníky na jejich chov a navíc intenzivně, v rámci projektu Talarak, usilují o záchranu životního prostředí volně žijících zoborožců na Filipínách. Podpořit jejich úsilí může nyní i široká veřejnost v rámci projektu Bushman for zoo. Stačí si pořídit originální triko Bushman s obrázkem zoborožce Waldenova.

Triko ze speciální edice s motivem exotického ptáka bude za 690 Kč k dostání od začátku dubna v liberecké zoologické zahradě a také v kamenných prodejnách Bushman a na eshopu www.bushmanshop.cz. Z každého prodaného kusu s motivem zoborožce poputuje na projekt Talarak rovných sto korun.

„Lidé si mohou koupit nejenom triko se zvířetem z jejich oblíbené zoologické zahrady, můžou si pořídit i další, která vyobrazují exoty ze zahrad v Česku i na Slovensku. K projektu se jich připojilo více než deset, například zoo Liberec, Jihlava, Děčín, Praha, Bratislava, Košice a další,“ vysvětluje Simona Šťástková ze společnosti Bushman.

Každá zoo, která se zapojila do projektu, má tričko s vlastním motivem. Námětem je vždy zvíře, které je specifické pro konkrétní zahradu.

Akce potrvá nejméně do konce dubna a následně až do vyprodání zásob.

Zoborožec Waldenův a projekt Talarak

Do projektu Talarak na filipínských ostrovech Negros a Panay se liberecká zoologická zahrada připojila v roce 2009. Název je odvozen od místního pojmenování jednoho z nejohroženějších zoborožců na světě, zoborožce Waldenova (Aceros waldeni), který je endemitem západovisajanských ostrovů. Cílem projektu je snaha o záchranu poškozeného ekosystému, tedy rozmnožování takřka vyhynulých endemitů a jejich návrat zpět do volné přírody, provoz záchranné stanice Talarak a zprostředkovaně také omezování místního černého trhu s exotickým ptactvem. Ruku v ruce s tím jde i osvětová a výchovně vzdělávací činnost.

Autor / zdroj: Blanka Daníčková

Pin It on Pinterest