2014329027181234LIBEREC – V dubnu bude obchodní centrum NISA plné zajímavých osobností, neboť hostí jedinečnou výstavu voskových figurín.

Tak na pasážích obchodního centra NISA můžete vidět velikány nejen českých, ale také zahraničních dějin, jako jsou například Albert Einstein, Elton John nebo Freddie Mercury, ale i Karla Čapka nebo císaře Rudolfa II a mnoho dalších. Výstava je pro zákazníky obchodního centra NISA zdarma. Výstava má edukativní charakter, díky přiblížení dávné i rané historie českých a zahraničních dějin, ale také díky představení unikátního procesu výroby voskových figurín. Zákazníci budou mít možnost setkat se “tváří v tvář” skutečných osobností. K dispozici bude 15 figur, včetně dětmi oblíbené filmové postavičky Spiderman, u kterého se budou moci na památku vyfotografovat. Výstava byla vytvořena ve spolupráci s českým muzeem voskových figurín – WAX MUSEUM PRAGUE.

Muzeum voskových figurín WAX MUSEUM PRAGUE bylo založeno před více než dvaceti lety. V Čechách se nacházejí hned tři – v Praze, pod hradem Karlštejn a v romantickém Českém Krumlově. Zatímco muzea v menších městech se specializují převážně na výjevy z české historie, v Praze naleznete nejslavnější osobnosti z Čech a zahraničí. Na každé z postav pracuje tým českých sochařů, návrhářů a kostymérů čítající více než dvacet lidí. Figuríny jsou ve všech muzeích umístěny do kompletní scény dokreslující reálie jejich života, takže návštěvníci mají možnost se projít středověkým tržištěm či zavítat do komnat samotného Karla IV.

“Výroba voskových figurín je náročný a zdlouhavý proces, na kterém se podílí sochaři, maskéři, švadleny, vlásenkáři a další. Před začátkem práce začne tým odborníků pátrat po faktech, jak historické osobnosti opravdu vypadaly, jaké měly tělesné proporce a rysy. U postav stále žijících pak dochází k měření a výběru nejvýstižnějších fotografií, případně i stojí modelem. Poté začíná práce akademických sochařů. Ti vytvářejí z hlíny věrnou bustu osobnosti. Když je dílo hotové, sochu zaformují. Příprava správného odstínu vosku konkrétní pokožky trvá velmi dlouho a vyžaduje precizní práci. Když je na světě dokonalý odlitek, přichází ta nejnáročnější část, zapichování jednotlivých vlasů. Ve společnosti WAX MUSEUM PRAGUE se této činnosti věnuje umělecký maskér Zdeněk Klika, oceněný v roce 2013 Českým lvem. Na jednu hlavu se použije až 500 tisíc kusů vlasů. Během tohoto zdlouhavého procesu vytvoří další tým sochařů tělo a odlitky rukou. Spolu s nimi šijí kostymérky věrné kopie původních šatů. Když jsou všechny fragmenty zkompletovány, opět nastoupí maskér, aby dokončil dílo,” vysvětluje Filip Kočík, managing director WAX MUSEUM PRAGUE.

Autor / zdroj: Ing. Ivana Lehká

Pin It on Pinterest