36csleft_4K připomenutí výročí sarajevského atentátu se připojují různé objekty ve správě Národního památkového ústavu, jejichž historie je spjata s následníkem trůnu a jeho rodem, případně s rodinou jeho manželky Žofie, rozené hraběnky Chotkové z Chotkova a Vojnína. Zámek Zákupy, patřící mezi hrstku původně habsburských objektů na území dnešní České republiky, byl v červenci 1900 svědkem svatby následníka trůnu s Žofií Chotkovou.

Zámek Zákupy připomene sarajevský atentátK výročí pracovníci zámku zpřístupní nové prostory připomínající členy habsburského rodu, kteří zde pobývali – posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého, císaře Františka Josefa I. a korunního prince Rudolfa.

Od sezóny 2014 se veřejnosti představí hned několik interiérů, jimž bude navrácena původní funkce z doby letních pobytů rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého v polovině 19. století. Jedná se především o byt císařova hofmistra, oblékárnu císaře a císařovny, čekárnu dvorních dam či apartmá císařovny-vdovy Karoliny Augusty. Uplatnění tak najdou zhruba dvě desítky kusů původního vybavení, které do této doby odpočívaly v depozitářích.

Lahůdkou pro znalce a zapálené zájemce budou technické prohlídky císařova osobního výtahu a jeho stanic a strojovny z roku 1870 během prodlouženého velikonočního víkendu 19.–21. dubna 2014 od 9 do 15 hodin.

Od 5. dubna bude otevřena výstava Strašidelné sklepení v Zákupech, která nabídne strašidelné bytosti (drak, hejkal, divoženky, vodník a permoníci). Během prohlídky bude k vidění také sklep s nádrží, v níž se skladoval led. Další zajímavou výstavou bude ta s názvem Zapomenuté zámky na zámku Zákupy, která představí dnes nepřístupná či již neexistující šlechtická sídla v Libereckém kraji a jeho okolí (Sloup, Svojkov, Mimoň, Zahrádky, Doksy, Hrubá Skála, Kopidlno, Jičíněves a další).

Dětská trasa s panenkami vyhoví zájmu návštěvníků a zpřístupní na sezónu 2014 trojici místností v 1. patře určenou především dětským návštěvníkům. Tento okruh bude přístupný volnou formou bez průvodce a nabídne alternativu k prohlídce historických interiérů, která může být zejména pro menší děti náročná. Vedle zařízeného pokoje „princezny“ a kuchyně s kachlovým sporákem budou k vidění panenky od soukromých sběratelek ze 70. a 80. let 20. století, které je obléknou tak, aby představovaly vybranou módu a profese typické pro dané období 20. století či některé známé pohádkové postavy.

Zdroj: Kudy z nudy

Mezi příjemné události budou bezesporu patřit Císařské slavnosti 17. května a Výstava jiřin, nejoblíbenějších květin císaře Ferdinanda Dobrotivého, o víkendu 13.–14. září.

Pin It on Pinterest