20144151054301399

Liberec – Chcete poznat nejkrásnější místa Francie a podívat se, jak se točí jeden z nejoblíbenějších televizních pořadů Postřehy odjinud? Přijďte v úterý 22. dubna do Experimentálního studia v Liberci na besedu se zpravodajem Českého rozhlasu ve Francii Janem Šmídem, který pro Českou televizi natočil téměř sto dílů tohoto pořadu. Beseda spojená s projekcí fotografií a televizních dokumentů nejen z Francie, ale i USA či Sicílie začíná v 18:30 hod.

Populární reportér nás zavede na nejzajímavější místa Paříže a dalších částí Francie, která je od roku 2006 jeho hlavním působištěm. Nahlédneme nejen do zákulisí televizního natáčení, ale i do každodenního života a práce zahraničního zpravodaje.

Cyklus Postřehy odjinud slaví již dvacáté výročí, u jejich počátků stál známý reportér ve Velké Británii Karel Kyncl. Sám Jan Šmíd je autorem Postřehů z Francie, Provence, Bretaně a Normandie, Korsiky, Burgundska a neznámé Francie – části od Lyonu až k Alpám. V loňském roce se rovněž vysílal jeho cyklus Postřehy z USA a v létě se mohou televizní diváci těšit na Postřehy ze Sicílie. I o tom všem bude řeč hned po Velikonocích v libereckém Experimentálním studiu. A pak samozřejmě také o tom, co bude zajímat vás – návštěvníky.

Jan Šmíd

Český novinář, publicista, dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu. Absolvoval stáže v USA a v britské BBC, v letech 1991 až 1998 byl zpravodajem ČRO v USA, od roku 2006 je stálým zpravodajem ČRO ve Francii. Tady tvoří reportáže nejen pro Radiožurnál, ale i pro Českou televizi a pořad Objektiv a přispívá do mnoha časopisů.

Je autorem řady literárně-turistických průvodců o Francii, které publikoval převážně jako sérii nazvanou Obrázky z… (Provence, Normandie, Bretaňe, Korsiky, Paříže). Během pobytu v Americe vydal knihu Tenkrát v Americe. Sepsal životopis nazvaný Jaromír Jágr – Z Kladna do Ameriky a pokračování životopisu fenomenálního českého hokejisty s názvem Jaromír Jágr – Má léta v Pittsburghu.

Autor / zdroj: Dana Filipová

Pin It on Pinterest