1256-12985-05--t9S1r1

V Hrádku nad Nisou v multifunkčním centru Brána Trojzemí byla otevřena nová dlouhodobá výstava Celníci a pašeráci v Trojzemí. Krajem v minulosti vedly oblíbené pašerácké stezky a pašování zde funguje dodnes, byť v jiné podobě než v minulosti. Výstava se zabývá pašováním od středověku po současnost, vývojem zemských a státních hranic i historií jejich hlídání. Exponáty doplňuje řada fotografií a dobových dokumentů.

Výstava Celníci a pašeráci v Trojzemí vůbec poprvé zpracovává toto téma pohledem z obou stran hranice.  Každé období dokumentují příběhy, které se v minulosti odehrály v kraji mezi Hrádkem nad Nisou a Rumburkem. Většina z nich dávno upadla v zapomnění a byla znovuobjevena při bádání v archívech v Liberci, v České Lípě, Děčíně a především v Budyšíně a Žitavě. Svůj prostor dostal na výstavě také legendární pašerák Pascherfriedel, který byl doposud znám spíše v Sasku. A příběhy z nedávné minulosti vyprávěli při přípravě výstavy sami jejich aktéři.
Na výstavě si možná sami vzpomenete, jak jste vy, nebo vaši rodiče, převáželi přes hranice boty, oblečení nebo záclony. Co se pašovalo, a kterým směrem, o tom rozhodovala momentální situace na obou stranách hranice. Často hrály roli významné dějinné události. Po první světové válce můžeme mluvit o hladovém pašování, protože i základních potravin byl nedostatek a tak se nelegálně převážely přes hranice pod vidinou jejich prodeje za vyšší cenu. Tehdy se v Trojzemí pašovalo maso, mouka i pečivo. Odhaleny byly také případy pašování zbraní. Před sto lety bylo velice žádaným zbožím umělé sladidlo sacharin. V archívech se dochovala jména tisíců pašeráků, kteří se podíleli na jeho dopravě ze Švýcarska.
Věděli jste, že pašeráci byli svého času za hrdiny a obecně sdíleným nepřítelem byli naopak ti, kteří hranice střežili? V první polovině 19. století se pašovala sůl, cukr, káva, tabák. Ale ve velkém také hedvábí, bavlna a další zboží. Tehdy výrobci najímali pašeráky, protože se nikomu nechtěla platit nehorázně vysoká cla.
Část exponátů na výstavě dokládá zboží, pašované v různých dobách od 19. století po současnost. Druhá část pak souvisí s ochranou hranic. Kromě jiného můžete vidět šavli a pušku člena české Finanční stráže, nebo přilbice a klobouky saských i rakouských ochránců hranic. Zajímavostí, která budí hodně pozornosti, jsou tajné pašerácké značky.
Na přípravě výstavy se podílela kromě Brány Trojzemí partnerská Městská muzea v Žitavě, odkud je zapůjčena velká část exponátů. Další exponáty zapůjčilo Severočeské muzeum v Liberci, Vlastivědné muzeum v České Lípě a Krkonošské muzeum v Jilemnici. Část vystavených předmětů přinesli také obyvatelé Hrádku nad Nisou.
Výstava byla zahájena 23. března 2014 a v hrádecké Bráně Trojzemí potrvá do 31. 12. 2015.
Otevřeno je každý den kromě Vánoc a Nového roku.
Po 8.30-16.00
Út 8.30-17.00
St 8.30-16.00
Čt 8.30-17.00
Pá 8.30-16.00
So 10.00-16.00
Ne 10.00-16.00

Zdoj: BRÁNA Trojzemí

Pin It on Pinterest