Oceneni_petice_policistu_za_zachranu_lidskeho_zivota_medium

KRAJ – Ve středu 16. dubna 2014 se stala vážná dopravní nehoda na silnici R10 ve směru z Liberce na Prahu. Poblíž Mladé Boleslavi havarovalo osobní vozidlo VW Passat a díky rychlému a bezprostřednímu zásahu policistů z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje skončil zraněný řidič po pár minutách v péči lékařů.

Dnešního dne se uskutečnilo na Krajském úřadě Libereckého kraje za přítomnosti novinářů ocenění pětice policistů z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, kteří významnou měrou přispěli k záchraně lidského života při dopravní nehodě. Ocenění převzali policisté z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislava Husáka.

Ocenění policisté, kteří jsou zařazeni do Krajské pořádkové jednotky Libereckého kraje, družstvo Česká Lípa zajišťovali ve středu 16. dubna 2014 v souvislosti s fotbalovým utkáním mezi FC Baumit a AC Praha veřejný pořádek u rychlostní komunikace R10 v lokalitě u restaurace Letadlo a monitorovali tak pohyb fanoušků Sparty Praha po rychlostní komunikaci. V odpoledních hodinách je informovala na parkovišti mladá žena o vážné dopravní nehodě, která se stala ve druhém jízdním pruhu rychlostní silnice ve směru na Prahu.  Žena uvedla, že ve velké rychlosti sjelo z jízdního pruhu osobní vozidlo mimo vozovku. Policisté neváhali ani minutu a ihned zareagovali na vzniklou situaci. Za hustého provozu překonali svodidla a všechny čtyři pruhy silnice a vydali se k havarovanému vozidlu. Pod svahem uviděli na střeše červené osobní vozidlo, ze kterého právě vylézal muž s poraněním hlavy. Muž byl v silném šoku a nereagoval na volání policistů. Policisté ihned muži poskytli první pomoc, a protože z vozidla začaly vytékat pohonné hmoty, hrozilo zahoření vozidla, odvedli ho do bezpečné vzdálenosti. Vzhledem k tomu, že místo dopravní nehody nebylo z dálnice dobře viditelné, zajistili policisté navigaci záchranných složek. Prohledávali okolí, zda se ve vozidle či jeho okolí nenacházeli další spolucestující. Policistům se podařilo zraněného muže uklidnit a prvotně mu ošetřit krvácející rány z hlavy a rukou. Poté od muže získali důležité informace o tom, co se stalo a co ho bolí. Policisté zjistili, že cestoval sám ve firemním vozidle a na otázku, jak k havárii došlo, nedokázal v danou chvíli odpovědět. Informace o tom, že cestoval sám, potvrdilo i pátrání policistů v okolí.

Velitel družstva vyrozuměl o celé situaci na místě operačního důstojníka a vyžádal si na místo příjezd rychlé záchranné služby. Do příjezdu rychlé záchranné služby udržovali policisté muže při vědomí, uklidňovali jej a zajistili mu teplo tak, aby nedošlo k upadnutí do dalšího šokového stavu. Rychlá záchranná služba se na místo dostavila ve velmi krátkém čase. Následně se na místo dostavili také hasiči, kteří zajistili vozidlo proti požáru a celou nehodu si převzali policisté ze skupiny dopravních nehod.

Díky rychlému a bezprostřednímu zásahu policistů, kteří se na události podíleli, skončil muž během několika minut v péči lékařů, což mu s největší pravděpodobností zachránilo to nejcennější, a tím je lidský život. Za profesionálně odvedenou práci patří policistům velké poděkování. Policisté obdrželi z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty dárkové předměty a z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje okamžité ocenění v podobě peněžitého daru a v budoucnu by tento čin mohl být nominován i na čin roku.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec

Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest