20144241020397969

V neděli 27. dubna v době přibližně mezi 12. a 13. hodinou nabídne Máchovo jezero nevšední podívanou. V Doksech u hlavní pláže Máchova jezera bude slavnostně po kompletní rekonstrukci spuštěna zpět na vodu loď Máj, největší ze čtyřčlenné lodní flotily Máchova jezera.

Od podzimu loňského roku tato pětapadesátiletá dáma procházela generální opravou. Ovšem na samotné znovuuvedení do provozu si však ještě několik týdnů počká. Na hladině jezera budou nyní probíhat dokončovací práce na interiéru lodi tak, aby mohl být Máj uveden do provozu v červnu, tedy ještě před letními prázdninami.

„Přesný čas spuštění neumíme říci, protože od rána budou probíhat náročné technické přípravy z vyzvednutí lodě. Předpokládáme však, že samotné vyzvednutí a spuštění by mohlo proběhnout v neděli po poledni,“ upřesnil ředitel společnosti Regaty Máchovo jezero, p. Vladimír Reichert.

„Věřím, že spuštění parníku zpět na vody Máchova jezera, bude velmi zajímavá podívaná, osobně se na to moc těším. Děkuji společnosti Regata Máchovo jezero, nejenom, že se pustili do tak náročné rekonstrukce lodě, ale že se i o ten nevšední zážitek podělí s veřejností, stálým i novým milovníky lodní dopravy,“ neskrývá nadšení starostka města Eva Burešová.

Motorová loď Máj, největší ze čtyřčlenné flotily výletních lodí na Máchově jezeře, byla vyrobena v loděnicích Štěchovice přímo pro Máchovo jezero a spuštěna na hladinu jezera na jaře roku 1959. A tak k 55. výročí prvního spuštění na vodu dostává loď Máj krásný dárek – kompletní rekonstrukci, kdy zazáří na hladině Máchova jezera doslova v novém krásném bílém kabátě.

„V roce 1959 probíhalo spuštění lodě ve Starých Splavech za pomoci tanku T34. Tank dnes Regata Máchovo jezero, a.s., provozovatel lodní dopravy na Máchově jezeře, k dispozici nemá, a tak se do hry zapojily dva těžkotonážní jeřáby, které si s 80tunovým těžkým kolosem dobře poradí,“ popisuje způsob spuštění Vladimír Reichert, ředitel Regaty Máchovo jezero.

Historie lodní dopravy na Máchově jezeře se začala psát v roce 1920, kdy jeho vody poprvé zbrázdil malý parníček Greif. V roce 1924 ho vystřídala motorová loď Marie, kterou pokřtila hraběnka Marie z Valdštejna, a v roce 1929 k ní přibyla motorová loď Tista. Ta byla pojmenována na počest bezdězského purkrabího Oldřicha Tisty z Libštejna, jenž působil na Bezdězu za císaře Karla IV. a výrazně se podílel na realizaci Karlova nápadu založit Velký rybník, dnešní Máchovo jezero. Když Velký rybník vešel do povědomí lidí jako Máchovo jezero, došlo k přejmenování lodí na jména hrdinů z Máchova Máje. A tak se z Marie od 2. poloviny 20. století stala Jarmila a z Tisty Hynek.

„Opravu i spuštění zpět do vln Máchova jezera považuji pro naše město za historický okamžik. Lodní doprava po Máchově jezeře a tedy i parník Máj je neodmyslitelnou součástí léta u nás. Je téměř symbolické, že tuto rozsáhlou rekonstrukci dostala největší a jediná česká loď z lodní flotily ke svým 55. narozeninám. Přeji jí, aby dalších padesát let byla elegantní první dámou Máchova jezera a přepravila spoustu spokojených návštěvníků,“ říká starostka Doks Eva Burešová.

Autor / zdroj: Eva Burešová

Pin It on Pinterest