čtyřl1Úchvatný Máchův kraj se stal inspirací výtvarníka Jaroslava Němečka ke ztvárnění komiksu Čtyřlístek. Třeskoprsky nejsou totiž nic jiného, než Doksy, hrad Bezzub představuje Bezděz a rybník Blaťák je Máchovo jezero. Když Jaroslav Němeček tvořil, dnes již tak známou, čtveřici přátel, ani nepočítal s tím, že by komiks byl na pokračování. Zájem čtenářů byl ale tak veliký, že čtyřlístek provází malé čtenáře až dodnes. Proto v Doksech vzniklo muzeum Čtyřlístku, kde se můžete seznámit s jeho historií, tvorbou a dokonce zde i vidět Fifinku, Bobíka, Pinďu a Myšpulína v takřka životní velikosti.

Muzeum Čtyřlístek

Kdy – muzeum je přístupné po celý rok
Kde – Doksy, Valdštejnská 251
Od – březen – květen | čtvrtek až neděle od 13:00 do 17:00 (1. a 8. května je muzeum zavřené)
V muzeu je stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek. Dozvíte se zde, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se takový komiks vlastně tvoří. Obliba postaviček Čtyřlístku oslovila i Českou poštu a ve spolupráci s Jaroslavem Němečkem vydala v roce 2010 první poštovní známku s postavičkou Čtyřlístku, a sice s Fifinkou. V současné době mají svou poštovní známku všechny postavičky Čtyřlístku. Proto také tématu Čtyřlístek na poštovních známkách je v muzeu věnována velká pozornost.

DOKSY | Muzeum Čtyřlístku - interiér

 Vzhledem k značnému zájmu o stará vydání Čtyřlístku začaly od roku 2002 vycházet reedice starších příběhů ve velkoformátovém vydání, v tzv. Velkých knihách. Do současnosti jich vyšlo devět a další tzv. Zlatá kniha Čtyřlístku se křtila při otevření Muzea Čtyřlístku. Čtyřlístek jde samozřejmě i s dobou, proto jsou v muzeu dětem k dispozici různá cédéčka s tématem Čytřlístku, čtyřlístkovské počítačové hry apod. Jedna část expozice je také věnována filmové adaptaci Čtyřlístku.
Raritou muzea je mimo jiné i to, že se zde můžete setkat se všemi postavičkami v téměř životní velikosti, nahlédnete do Fifinčiny kuchyně či spatříte Myšpulínovy vynálezy. V muzeu je i místo na hraní a kreslení.
Do muzea je vstup zdarma.

Naučná stezka Čtyřlístku

V roce 2012 byla v Doksech otevřena nová naučná stezka Se Čtyřlístkem kolem Blaťáku stezka 4zaměřená především na rodiče s dětmi. Začíná v  Třeskoprskách (Doksech), bydlišti známého českého komiksu Čtyřlístek.
Celá trasa naučné stezky je vedena po žluté turistické trase kolem Blaťáku, který možná znáte pod názvem Máchovo jezero. Tvoří ji tři zastavení, na nichž můžete načerpat síly a dozvědět se zajímavé informace. Délka stezky je přibližně 15 km. Tabule jednotlivých zastavení nakreslil Jaroslav Němeček jako čtyřlístkovský komiks. Své putování po naučné stezce můžete ukončit v Muzeu Čtyřlístek, které se nachází v podkroví městské knihovny.
K naučné stezce si můžete zakoupit brožurku – průvodce, který je opět bohatě ilustrován Jaroslavem Němečkem a v němž najdete soutěžní otázky, omalovánky a řadu zajímavostí. ti, kteří splní všechny úkoly, které na ně na naučné stezce čekají, dostanou v muzeu nebo v Infocentru Doksy čtyřlístkovskou odměnu. Pokud si nestihnete brožurku koupit, vezměte s sebou papír a tužku. K získání odměny musíte mít překreslené opisové štítky, které se nachází na jednotlivých stanovištích, poslední opisový štítek je u vchodu do muzea.

Pin It on Pinterest