2014428755349097Už třináctou zvukovou knížku, která je určena slabozrakým dětem, namluvili žáci základních a středních škol Liberecka. Pokřtili ji v pátek 25. dubna v obřadní síni radnice.

Knížka Ivony Březinové Začarovaná třída, která byla od doby svého prvního vydání v roce 2002 přeložena do několika jazyků, rozšíří knihovnu zvukových knih, jež pro děti s vadami zraku namluvili žáci a studenti z několika základních a středních škol Liberecka. Křest knížky proběhl v obřadní síni radnice v rámci projektu, nazvaného Děti čtou nevidomým dětem. Ten je součástí Festivalových dnů dětské knihy, které představují komorní pokračování Veletrhu dětské knihy, zrozeného v roce 2003.

„Jsem ráda, že tato tradice trvá, a že i když má město Liberec čím dál méně peněz, podporuje dny dětské knihy, jak jen může,“ řekla Dagmar Helšusová, předsedkyně Sdružení pro veletrhy dětské knihy v Liberci. „Je skvělé, když máte nápad a najde se někdo, kdo jej umí realizovat,“ poděkovala Dagmar Helšusová hlavní organizátorce zvukové knihy Radce Vojáčkové.

Svůj hlas propůjčil knížce také známý herec Divadla F. X. Šaldy Martin Polách. Na křest přijela i autorka Ivona Březinová, která popřála dětem více tak začarovaných tříd jako je ta, o níž píše ve své knížce, a aby všechny děti do škol chodily rády.

„Strašně se těším na to, až si knížku poslechnu. Jsem ráda, že si tvůrci pro zvukovou knihu vybrali zrovna mou Začarovanou třídu. Bude to pro mne sváteční okamžik slyšet něco, co jsem napsala už před mnoha lety,“ řekla autorka.

Náklady na pořízení letošní zvukové knihy byly nižší než v minulých letech. Pohybují se kolem 50 tisíc korun. Organizátorům přispěly Nadační fond Lasvit, Nadační fond Českého rozhlasu, sbírka Světluška a Nadace Syner. Knížka vznikla v nákladu 250 kusů. Cédéčka poputují zdarma do základních a středních škol pro zrakově postižené v celé republice, do zvukových knihoven a některých nemocnic. Dostanou ji také základní školy, kam chodí děti, trpící při čtení nějakým handicapem.

„Festivalové dny dětské knihy považuji za kulturní vyvrcholení celého roku. Děkuji všem tvůrcům za to, že příběh a myšlenky Začarované třídy přenesli do zvukové podoby. Tak si je vychutnají i ti, kteří si sami knížku přečíst nemohou,“ zdůraznil při křtu náměstek primátorky Jiří Šolc.

Začarovaná třída je určená dětem z prvního stupně základních škol. Malé „herce“, kteří knihu namlouvají, vybírají každý rok organizátoři konkurzem. Letos se do něj přihlásilo 145 dětí, a to už byly ty, které prošly sítem jejich škol.

„Cílem dnů dětské knihy je vést více dětí ke čtení, a to je i smyslem zvukové knížky. Současně si děti, které knihu namlouvají, uvědomují, že ne všem lidem je daná taková samozřejmost, jakou je schopnost číst,“ prozradila hlavní organizátorka nahrávání zvukové knihy Radka Vojáčková. „Naše knížky mají velký ohlas. Školy si často píšou o další cédéčka, někde je dávají za odměnu v soutěžích, jinde si knížku nahrávají na mp3 a dál množí,“ doplnila.

Knížka Začarovaná třída vypráví o jedné základní škole, kam na přechodnou dobu přijdou tři bratři, děti kouzelníků. A protože chlapci z umu rodičů něco pochytili, brzy se začne k radosti jejich spolužáků čarovat i v samotné škole.

Autor / zdroj: Zuzana Minstrová

Pin It on Pinterest