f-panda-2jpgZOO Liberec získala do svého chovu další pandu červenou (Ailurus fulgens fulgens). K současnému stárnoucímu páru Hanje (*2004) a Jappovi (*2000) jsme ze ZOO Bordeaux přivezli 11 měsíční samičku Lotus. V blízké době přitom mladou pandu dopárujeme samcem z britských ostrovů. Cíl zůstává do budoucna stejný – pokusit se malé šelmičky, které patří mezi nejoblíbenější zvířata v zoo, rozmnožit. Tomuto úkolu se podřídí i způsob chovu: mladé pandy se přesunou do nové expozice, kterou jsme před pár lety postavili pro rysy karpatské
(v sousedství bazénu lachtanů), aby se tak vzdálily velkým kočkám z pavilonu šelem, nad nímž přebývají nyní. Právě to – vnímání potenciálního nebezpečí – je totiž patrně důvod, proč se stávající starý pár nikdy rozmnožit nepodařilo. Pandy červené ZOO Liberec přitom chová už od roku 2005.

Panda červená žije ve volné přírodě v oblasti Nepálu, Indie, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číny, v rámci červeného seznamu ohrožených zvířat má aktuálně přiřazen status zranitelná (vulnerable). To znamená, že její stavy ve volné přírodě postupně klesají – u pandy se v současnosti odhaduje existence asi 10.000 jedinců, přičemž v posledním půlstoletí podle pozorovatelů populace poklesla o 40 %. Hlavní důvody jsou přitom tři: masivní úbytek přirozeného prostředí (odlesňování pro zemědělství), pytlačení a růst lidských aktivit v oblastech pralesů (turistický ruch).

Pro pandu červenou je charakteristická rudohnědá až kaštanová srst s bílými obličejovými skvrnami. Typickým znakem je silný, červenavě kroužkovaný ocas a přídatná kost, která bývá označována jako šestý prst. Tato zvláštnost vylepšuje uchopovací schopnosti, pevnější sevření potravy a manipulaci s ní. Panda je spíše nočním zvířetem, přes den odpočívá.

Zdroj: ZOO Liberec

 

Pin It on Pinterest