img-1836cxc_denik-380

HASIČI SE POTÝKALI nejen s vysokými teplotami, z hořícího kontejneru simulujícího požár v uzavřeném prostoru museli vytáhnout i v něm při průzkumu objeveného člověka. Nebyla to ale žádná lehká figurína, nýbrž instruktor z řad profesionálních hasičů. Autor: Deník/David Modrý

Vysoké Mýto, Liberecko – „Už vím, co znamená vařit se ve vlastní šťávě,” řekl Deníku Petr Martinek, dobrovolný hasič z Oldřichova v Hájích. Ten se v sobotu spolu s několika kolegy z Liberecka zúčastnil fyzicky náročného výcviku.

Zatímco většina lidí si v ten den užívala hezkého počasí a relaxovala, dobrovolní hasiči z Liberce – Vesce, Frýdlantu a již uvedeného Oldřichova v Hájích, se vydali vstříc mnohem vyšším teplotám. Den strávili ve Vysokém Mýtě, kde se nachází jedno 
z mála zařízení, ve kterém si mohou na vlastní kůži otestovat zásah u reálného požáru 
v uzavřeném prostoru. Doslova krev potili v takzvaném flashover kontejneru (FOK) pod dohledem instruktorů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZSLK) ze stanice Liberec a Raspenava. „Poznali jsme, jaké to je být ve velké tepelné zátěži při náročném zásahu. Díky tomu jsme si vyzkoušeli, jaké máme hranice v odolnosti vůči teplu,” zhodnotil výcvik Martinek.

Flashover kontejner

Podle hasičů patří požáry 
v uzavřených prostorách mezi nejsložitější a nejnebezpečnější zásahy. Při začínajícím požáru v takovém prostředí se totiž hasiči vystavují nebezpečí. Například backdraftu, což je prudké a explozivní vznícení nespálených plynů vzniklých při nedokonalém hoření v uzavřené místnosti. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest