eD6OE9u21Cw3EQO7czhAtbJtLFHnlnWk7RQp_h23I23447D5lw3d6tAHmonck6YV2R-yocc

Sympozium Desná 2014 bude letos věnováno obnově a zviditelnění památky Protržená přehrada na Bílé Desné, která si v roce 2016 připomene 100. výročí tragické události jejího protržení. Již 13. ročník tohoto tradičního dřevosochání motorovými pilami se bude konat v týdnu od 26. do 31. května v zahradě Riedlovy vily v Desné. Vytvořená umělecká díla budou nabídnuta k prodeji v aukci, která proběhne v sobotu 31. května od 17 hodin. Výtěžek aukce bude Protržené přehradě. Celotýdenní akci zakončí v sobotu večer od 21 hodin tradiční vernisáž při svíčkách. Záštitu nad celou akcí převzal senátor Parlamentu ČR Jaroslav Zeman a náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter.

„Protržené přehradě může pomoci v podstatě kdokoliv, kdo si v sobotní aukci, která se bude konat 31. 5. od 17 hodin v zahradě Riedelovy vily, zakoupí sochu či plastiku vytvořenou řezbáři během Sympozia Desná 2014, “ říká starosta Desné Jaroslav Kořínek.

„Letos se bude sympozium konat již po třinácté a jeho obliba neklesá u umělců, ani u návštěvníků. V zahradě vládne po celý týden skvělá atmosféra, návštěvníci oceňují nejen umění sochařů, ale také doprovodný program a atmosféru celé akce. Od roku 2005, kdy se s aukcemi začalo, jsme podpořili různé neziskové organizace a sdružení celkovou částkou 869 879,- Kč. Letošní ročník jsme se rozhodli věnovat Protržené přehradě – kulturní památce, která je teď v popředí našeho zájmu. Nyní prochází celý areál torza přehrady rozsáhlými úpravami a změnami v souvislosti s blížícím se stým výročím tragické události, k níž došlo v roce 1916, a která dala této památce jméno,“ dodává starosta.

Během celého týdne tvorby bude kromě práce desítky dřevosochařů k vidění práce dráteníka, skláře či kováře a dalších řemeslníků. Děti i dospělí budou moci vyzkoušet svoji zručnost v tvůrčích dílnách a zakoupit kvalitní Regionální produkty Jizerských hor.

Návštěvníci Sympozia Desná 2014 se také mohou těšit na bohatý kulturní program. V pátek 30. května večer bude od 19 hodin hudební vystoupení Věry Kláskové a Ondřeje Poura s irskými baladami. V sobotu 31. května startuje v 10 hodin celodenní program na téma „Přijel k nám cirkus“ pod taktovkou kreativní, umělecké a artistické divadelní společnosti Cirkus trochu jinak. Vše zakončí velkolepá Ohňová show, která dokreslí atmosféru večerní vernisáže při svíčkách a letošní dřevosochání uzavře.

Pro další informace kontaktujte:

Lenku Neumannovou, hlavní organizátorku akce

tel.: 737 248 434 e-mail: kulturadesna@gmail.com

Zdroj: Libereck kraj

 

Pin It on Pinterest