4324cscz Od sobotního dne přinášíme zprávy ze Srbska, kam odjel jako expert na řešení mimořádných událostí šéf hasičů Libereckého kraje. Plk. Ing. Roman Hlinovský byl zařazen do koordinačního týmu sestaveného Evropskou komisí. Jak z postižených oblastí povodněmi informoval, včera provedli průzkum v terénu v západní části země. Jeho cílem bylo posoudit možnosti mezinárodní pomoci v podhorské oblasti okolo města Krupanj. „Žije zde kolem sedmnácti tisíc obyvatel, převážně v údolích. Území je silně zasaženo sesuvy půdy a bláta. Řada silnic je zcela zničená, rozsáhlé oblasti nedostupné. Na rozdíl od velkých měst, kde od konce minulého týdne kromě místních složek působí i záchranáři ze zemí EU, jsou zde místní lidé odkázáni především sami na sebe,” sdělil.
Podle jeho slov byla organizace záchranných prací na velmi dobré úrovni, ale došlo k zásadnímu poškození infrastruktury. „Kromě zničených silnic a mostů nefunguje kanalizace, telekomunikační sítě jsou nestabilní a jsou zde problémy s dodávkou pitné vody. Otvírá se tu prostor především pro humanitární organizace,” přiblížil. Jak pokračoval, EU Civil Protection tým se sešel se starostou města, s velitelem hasičů, šéfem policie a s vedoucím oblastního krizového štábu. Získaná data budou následně využita pro další koordinaci pomoci do postižené oblasti.
Do Srbska včera zamířil druhý „čerpací odřad” z osmi příslušníků ZÚ HZS ČR a jednoho příslušníka HZS Jihomoravského kraje. S sebou vezou další velkokapacitní čerpadlo, které umí odvést 1 500 až 2 000 l vody za minutu.
Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS Libereckého kraje

Pin It on Pinterest