eximg-2746_denik-380

Těžařský kůň uvízl mezi balvany v lese v Oldřichově v Hájích na Liberecku. Zraněného se ho podařilo hasičům vyprostit po třech hodinách. Autor: Deník/David Modrý

Oldřichov v Hájích /FOTOGALERIE/ – Velmi náročný zásah v těžko přístupném terénu mají za sebou profesionální hasiči z Raspenavy, Liberce a dobrovolní hasiči z Oldřichova v Hájích.

Hasiči se ve čtvrtek krátce před polednem přes tísňovou linku 112 dozvěděli o dřevařském koni, který zapadl mezi veliké balvany v lese v části Filipka v Oldřichově v Hájích při těžbě dřeva a zůstal uvězněný.

Kobyla o váze několika set kilogramů uklouzla a spadla mezi kameny. Nemohla se hnout, natož se z jámy sama dostat. Hasiči na místo přivolali své liberecké kolegy z lezeckého družstva.

Samotné vyproštění ale nebylo jednoduché. “Kvůli záchraně museli hasiči uříznout strom, přes který sestrojili s pomocí lezeckého vybavení jakýsi kladkostroj. Ten ještě v průběhu tahání museli dovybavit dalšími kladkami. Spousta lezeckého materiálu byla potřeba i na podvázání zvířete,” popsala náročný zásah mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Úspěšní byli hasiči krátce před třetí hodinou odpolední, kdy se jim podařilo koně na několikátý pokus vytáhnout a postavit na nohy. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest