logo
Poslední dobou se v médiích přednostně objevuje technické vzdělávání. Přesto bez všeobecného vzdělání to prostě nejde. Bez znalosti minulého nelze úspěšně směřovat k budoucímu. Ani v technice, natož v lidském životě.
Zájem historii a osvojení si práce s historickými fakty a souvislostmi a jejich vnímání v kontextu naší doby skvěle osvědčili žáci Gymnázia Frýdlant. V 9. ročníku mezinárodní vědomostní soutěže Lidice pro 21. století, kterou vyhlašuje Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, vyhráli v soutěži škol a byli oceněni jako nejaktivnější škola. Při vyhodnocení této části soutěže se vychází z poměru žáků přihlášených do soutěže a celkového počtu žáků na škole, dále ke kvalitě odevzdaných prací a umístění jednotlivců. Celkem soutěžilo 116 škol.
V kategorii žáků 10 – 14 let obsadila naše žákyně Tereza Poděbradská v 2. místo v silné konkurenci 1186 žáků. A v kategorii žáků 15 – 19 let obsadila Šárka Jakoubková rovněž druhé místo. V této kategorii soutěžilo 910 studentů.
Odměnou všem je zájezd na slavnostní vyhlášení vítězů, které se koná 12. června v paláci Žofín v Praze. Všichni finalisté obdrží diplomy a věcné ceny. Součástí slavnostního vyhlášení je přijetí finalistů místopředsedou Senátu Parlamentu České republiky, prohlídka budovy Senátu a prohlídka Národního divadla.
Lví podíl na celém úspěchu má vyučující dějepisu a aktivní propagátorka moderní výuky tohoto předmětu Mgr. Martina Košková.
Jejím dílem je i další dějepisný úspěch žáků vyššího stupně gymnázia.
Třída kvinta se zapojila do dějepisné soutěže“ 80. léta“ a připravila pro své spolužáky a rodiče úžasnou výstavu k období 80. let minulého století. Exponáty zapůjčili rodiče, vyučující, sousedi a známí. Výstava byla hodnocena odbornými pracovníky z Národního muzea v Praze, Severočeského muzea v Liberci a Východočeského muzea v Hradci Králové. Ve finále v Hradci Králové se dne 12. 5. 2014 utkalo šest škol a naši gymnazisté vybojovali palmu vítězství. Cenu si převezmou při slavnostním vyhlášení výsledků 6. 6. 2014 v památníku Vítkov v Praze. Jejich výstava bude instalována v říjnu tohoto roku v sloupové síni Severočeského muzea v Liberci jako součást oslav 25. výročí Sametové revoluce.

Vidíte, a pak že mladé historie nezajímá!

Zdroj: Gymnázium Frýdlant

 

Pin It on Pinterest