p201403260253701_denik-380

Bývalým radním Libereckého kraje navrhuje žalobkyně podmínky. Autor: ČTK/Radek Petrášek

Liberec – Za nelegální vyplácení odměn ve dvou společnostech patřících Libereckému kraji navrhuje státní zástupkyně bývalým radním kraje podmíněné tresty od šesti měsíců do tří let. Obhájci do jednoho žádají pro své klienty zproštění viny. Rozsudek soud vynese 19. června.

Obžalováno je devět lidí z minulého sociálnědemokratického vedení Libereckého kraje a dva z vedení krajské společnosti Silnice LK. Dvěma bývalým radním Zdeňku Bursovi a Pavlu Petráčkovi hrozí za přijímání odměn až osmileté tresty. Ti, kdo to schválili, mohou jít do vězení až na pět let. Podle obžaloby bylo jejich počínání v rozporu se zákonem o střetu zájmů, neboť uvolnění členové krajského zastupitelstva nemají nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností.

Bursa s Petráčkem pobírali peníze za působení v dozorčí radě českolipské nemocnice. Petráček 220.000 korun nemocnici vrátil. Před soudem řekl, že smlouvu uzavíral v době, kdy jako radní odměnu za práci v dozorčí radě mohl pobírat a na změnu zákona o střetu zájmů ho nikdo neupozornil. Bursa peníze nevrátil a před soudem nevypovídal. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest