Vyr_leti_za_svobodou_medium

Uzdravený samec výra velkého se minulý  týden  vrátil do míst na pastvině nedaleko Jindřichovic pod Smrkem, kde jej zraněného nalezl na začátku dubna strážce přírody Krajského úřadu Libereckého kraje Radomír Studený.  Výr při lovu uvázl za křídlo na ostnatém drátu a hrozila mu pomalá smrt hladem.

Z pasti jej vysvobodila až Ivana Hancvenclová  z Centra pro zvířata v nouzi ARCHA při ZOO Liberec, které se  nachází mna adrese Ostašovská 570 v Liberci.

Sovy se  pak ujalo právě záchranné centrum, které také zajistilo potřebná veterinární vyšetření.

„Diagnóza tehdy zněla jasně – poškození ramenního kloubu, zpřetrhání vazů a nervů s trvalými následky. Mysleli jsme, že si se pravděpodobně stane naším trvalým hostem,“ obávala se  Ivana Hancvenclová.

Se zafixovaným křídlem strávil pták tři týdny ve voliéře pro zvířata s omezeným pohybem a byl pravidelně kontrolován a krmen. Po odstranění obvazů začala sova k překvapení ošetřovatelky křídlem hýbat a tak zamířila do „rozlétávací voliéry“ která slouží k trénování letu rekonvalescentů.

Během následujících tří týdnů výr postupně zdolával kratší vzdálenosti z bidla na bidlo a zraněné křídlo tím trénoval.

„Abychom si byli jistí, že se o sebe výr dokáže již sám postarat, tak musel podstoupit poslední zkoušku,“ uvedla paní Hancvenclová. Touto zkouškou bylo ulovení živého kuřete.

„A zvládl ji na výbornou, takže jsme se s ním s klidným svědomím mohli rozloučit,“ dodala.

Ve večerních hodinách byl tedy za asistence jeho nálezce, strážce přírody Libereckého kraje, okroužkován a vypuštěn do volné přírody Frýdlantska.

„Jsem velmi rád, že se výr dostal opět na svobodu.  Zpočátku jsem si nebyl jistý, zda chci, aby sova zůstala po celý zbytek života zavřená ve voliéře. Díky ošetření a profesionální péči pracovníků záchranné stanice a jejímu vybavení jsem se přesvědčil, že zraněná zvířata stále mají šanci na uzdravení. Vyplatilo se nebýt lhostejný a zvířeti v nouzi pomoc,“ řekl strážce přírody Radomír Studený.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest