2014530726103148

Památník Expedice Peru. Foto: Jiří Langer

LIBEREC – Klub Českých turistů při TJ Lokomotiva Liberec za podpory Libereckého kraje, Statutárního města Liberec pořádá tradiční akci pochodů a cykloturistické jízdy pro širokou veřejnost, včetně rodičů s dětmi v kočárcích nazvanou JIZERSKÉ VEJŠLAPY.

Na trasu se vyráží v sobotu 31. května na startu Liberec, sokolovna Tj Lokomotiva, Jablonecká ul. od 6 hod., nebo – Bedřichov otočka MHD, od 7 hod.

Již 40. ročník Jizerských vejšlapů se koná v rámci vzpomínky na 44. výročí horolezecké tragédie Expedice Peru 31. 5. 1970. Kdy při zemětřesení pod kamennou lavinou hory Huascarán (jižní vrchol 6768 m. n. m., severní 6655 m. n. m.) zahynulo 15 československých

 

horolezců. Delegace KČT a libereckého Skiklubu Jizerská padesátka položí květiny k památníku v 11 hodin.

„Účastníci si mimo jiné mohou prohlédnout památníku zahynulých horolezců, namalovat si vlastní turistickou značku nebo se seznámit s částí nově označené trasy Česko-Saské hřebenovky,“ zve za TJ Lokomotiva Bořivoj Pohl.

Připomeňme, že památník stojící nad restaurací Dolina při výjezdu ze stadionu v Bedřichově byl odhalen 31. května 2010 u příležitosti 40. výročí tragédie horolezecké expedice Peru z roku 1970, kdy při ničivém zemětřesení zahynulo patnáct českých horolezců pod horou Huascarán (Ivan Bortel, Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karoušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban).

Čtyřmetrová mohyla – pomník v symbolické podobě kamenného mužika, který od nepaměti v horách ukazoval návštěvníkům cestu, je poskládaná ze šesti „bludných“ žulových balvanů.

Populární zimní závod Jizerská padesátka se už léta jezdí jako Memoriál Expedice Peru. Členové expedice se totiž kdysi účastnili prvních ročníků tohoto závodu, jehož věhlas výrazně vzrostl právě po tragické události v Peru. Vznikla už ale v roce 1968.

 

Autor / zdroj: Jiří Langer

 

Pin It on Pinterest