IMG_7342 (Large)

Jak přivolat zdravotnickou pomoc ? Co dělat když přistává vrtulník ? Anebo také….Proč je někdy záchranářský vrtulník zelený a někdy žlutý ? A proč se jmenuje Kryštof ? Kolik dětí se vejde do záchranářského vrtulníku ? To všechno se dozvěděli či přímo vyzkoušeli děti z několika tříd libereckých mateřských škol od leteckých záchranářů na jejich základně na libereckém letišti v květnu a červnu.

Záchranáři liberecké záchranky jim v rámci těchto návštěv připravili pestrý program. Děti se nejprve dozvěděli něco o bezpečném pohybu kolem vrtulníku a na základně obecně. Poté si vrtulník a jeho vybavení zblízka prohlédly a na pár okamžiků usedly na sedačku záchranáře, nasadily si leteckou přilbu a mezitím si poslechly něco o práci záchranářů. Na vlastní oči, uši i ruce vyzkoušely „doktorské” vozidlo, prohlédli zázemí základny. Dozvěděly se kdy a jak zavolat

zdravotnickou pomoc a v rámci návštěvy měli možnost poslechnout si smyšlený, ale živý telefonát na linku 155.

Děti však ani v dalších částech exkurze nebyly jen pasivními posluchači, ale využili možnosti stát se na chvíli záchranáři . Měly možnost uložit svého kamaráda, v tu chvíli pacienta, do vakuové transportní matrace, přiložit mu fixační límec, změřit mu puls a tlak krve. S nadšením si vyzkoušely, jaké je to být leteckým záchranářem a v postroji či evakuačním trojúhelníku upoutáni na lano se vznášely pár desítek centimetrů nad zemí. Součástí prohlídky a jako odlehčení od „pracovních povinností“ byla i ukázka modelu vrtulníku, jak na zemi tak i za letu, kterou předvedl místní modelář se stejným typem vrtulníku, se kterým létají liberečtí záchranáři.

Děti na oplátku za tento dvouhodinový program obdarovaly záchranáře originálními obrázky záchranářského vrtulníku a sanity, které samy ve školce v rámci příprav na exkurzi malovaly.

Podobné návštěvy budou dle zájmu mateřských a základních škol organizovat záchranáři Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje na základně Letecké záchranné služby i v dalších měsících.

text : Miloš Odstrčil

foto : Tom Klemt a Miloš Odstrčil

Pin It on Pinterest