festung-koenigstein_TPR_0874NĚMECKO – Děla duní, muškety pálí a kordy řinčí, dým ze střelného prachu a vůně hořícího dřeva ve vzduchu: Ve dnech 21. až 22. června se pevnost Königstein, ležící na saské straně Labských pískovců, ocitne ve výjimečném stavu. Odehraje se zde velká historická podívaná „Kterak Švédi dobývali Königstein“ s více než 300 spoluúčinkujícím. Představení upomíná na rok 1639, kdy švédská vojska procházela kolem Königsteinu během tažení od Pirny do Čech.

Kdy – So-Ne| 21.-22. června 2014
Kde – Pevnost Königstein, Festung Königstein, 01824 Königstein (Sachsen), (cca 30 km JV od Drážďan, cca 10 km od města Pirna )
Od – So| 11:00 hod., Ne| 14:00 hod.

K účasti se přihlásilo čtrnáct uniformovaných skupin z různých částí Německa a Holandska. V pevnosti zřídí historický polní tábor se zhruba stovkou bílých stanů a ten budou po celý víkend obývat. Při tom se účinkující z velké části zřeknou moderního pohodlí. Vznikne tak živoucí obraz vojenského i civilního všedního dne z doby třicetileté války. Vařit se bude na otevřeném ohni, k vidění budou šermířské souboje i šarvátky s kopím, scény z verbování vojáků i soudů nad nimi. Nebudou chybět ani vojenské marše s bubny a fanfárami. Budou zde prezentována dávno zapomenutá řemesla, zbrojíř, pasíř a puškař předvedou své umění.

 
NĚMECKO | Dobytí pevnosti Königstein, obrázek se otevře v novém okně

Bude to krásný zážitek nejen pro návštěvníky, nýbrž i pro vlastní účinkující. „Už jen díky úžasné kulise pevnostního areálu je to pro nás něco mimořádného,“ říká Thomas Buder ze skupiny kopiníků z bavorského Memmingenu. „Rovněž se zde znovu setkáme s kamarády a přáteli s minulých let a posedíme si s nimi v rodinné atmosféře u táborového ohně.“ Ze Saska dorazí Hornolužičtí žoldnéři, Mackayův pluk, Pappenheimův pluk a Chorvatský pluk z Copitz.

Opominout nelze ani sobotní napochodování vojáků (v jedenáct dopoledne). Vrcholnou podívanou budou po oba dny rekonstrukce vojenských střetnutí. Návštěvníci při nich prožijí útok na pevnost, jenž se ale ve skutečnosti nikdy nekonal. V sobotu od pěti hodin se dále odehraje tradiční ceremoniální vyhlášení večerky. V neděli ve čtyři hodiny se skupiny vojenské historie rozloučí s pevností společným závěrečným nástupem.

 

Program:

SOBOTA:
11:00 – vmašírování jednotek po pěší stezce nahoru do pevnosti
11:30 – slavnostní zahájení v areálu pevnosti – na cvičišti “Paradeplatz”
14:00 – boj o pevnost
17:00 – vyhlášení večerky

NEDĚLE:

14:00 – boj o pevnost
15:45 – rozloučení s jednotkami na cvičišti “Paradeplatz”

Vstupné:

8 €/ 6 €
rodinné tj. max. 4 děti do 16 let + 2 dosp. – 21 €
skupinové slevy

vstupné obsahuje všechny akce na pevnosti, použití výtahu a vstup na všechny výstavy

Pevnost Königstein

Více jak 400 let stará horská pevnost Königstein uprostřed bizarní krajiny Saského Švýcarska je jedinečným příkladem evropské pevnostní architektury a patří mezi nejoblíbenější výletní místa v Sasku. Pohodlné dobytí pevnosti usnadňují dva výtahy a parkoviště v blízkosti pevnosti. Na skalní plošině ve výši 247 metrů nad hladinou Labe se nachází více než 50 impozantních vojenských staveb z dob renesance, baroka a 19. století, a rozsáhlé parky, které z „pevnosti“ dělají příjemné místo pobytu. Na ploše o rozloze téměř 13 fotbalových hřišť naleznete např. nejstarší dochovaná kasárna v Německu (1589/90), první posádkový kostel v Sasku (1676) a nejhlubší studnu v Sasku, hlubokou 152,5 metru. Patrně nejstarší písemná zmínka o hradě na místě dnešní pevnosti pochází z roku 1233. V listině českého krále Václava I. je uváděn jistý „purkrabí Gebhard ze Steinu“. Středověký hrad Königstein patřil k Českému království až do Chebské smlouvy z roku 1459.

NĚMECKO | Dobytí pevnosti Königstein, obrázek se otevře v novém okně

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest