ferrataNa Semilsku, konkrétně na opačném břehu Jizery při vstupu na Riegrovu stezku směrem ze Semil, vznikla první zajištěná cesta známá pod názvem VIA FERRATA. Jedná se o lezecký výstup v náročném skalním terénu, kde však pohyb usnadňuje ocelové lano zakotvené v několikametrových intervalech pevně ve skále, které lezcům pomáhá překonat obtížná místa a hlavně slouží k jištění.

Ferrata u Semil

převýšení:  75m
délka: 110m
obtížnost:  C (bez držení lana 2-4 UIAA)
čas na přelezení: 20-30min
Cesta na pilíř skalní věže Vodní brána, která se nachází v údolí Jizery naproti Riegrově stezce, je dlouhá asi 110 metrů, má převýšení 75 metrů a obtížnost C+ (středně těžká) A-E.
Ferrata není pro úplně pro každého! Každý, kdo se na ferratu vydá, by měl mít zkušenosti s lezením, měl by být v dobré kondici. Pro výstup je dobré použít lezeckou obuv či boty s podrážkou podobající se lezečkám. Lezení lze doporučit pouze dostatečně zkušeným vysokohorským turistům a horolezcům. Začátečníci musí být jištěni zkušeným spolulezcem. Lezci by také neměli zapomenout na helmu.
 „Výstup odhadujeme asi tak na půl hodiny. Určitě je však potřeba vybavení na ferraty a rozhodně nezapomenout na přilbu,“ zvou na jednu z prvních cest tohoto druhu v Česku její autoři, horolezci z Libereckého oddílu Lokomotiva.
Skála Vodní brána v přírodní rezervaci Údolí Jizery u Semil a Bítouchova přišla tvůrcům pro tyto účely jako stvořená.
Via ferrata u Semil vznikla s podporou firmy Lesy ČR a Adrenalin Centrum Jan Šípal, Liberec.

Pin It on Pinterest