aichelburg-001

Vysoko nad řekou Úpou ční romantický hrádek vystavěný na památku zesnulého hraběte a mecenáše jeho vděčnými zaměstnanci.

Návštěvníci východních Krkonoš mohou mezi zajímavé cíle svých výletů zařadit také hrádek Aichelburg. Nachází se na strmém lesnatém úbočí nad obcí Temný Důl, ve výšce 736,45 m nad mořem. Po zapůjčení klíčů si mohou prohlédnout nedávno rekonstruovaný interiér hrádku a po čtyřiceti dřevěných schodech vystoupat na kamennou věž poskytující okouzlující výhled na Temný Důl, Horní Maršov a Rýchorský hřeben.

Pocta hraběti Bertholdovi

Stavba je replikou středověkého hrádku a její vznik je spojen se zajímavými okolnostmi. Roku 1861 nečekaně zemřel majitel zdejšího panství a podporovatel celého kraje hrabě Berthold Aichelburg. Místní obyvatelé a hraběcí úředníci se rozhodli oslavit svého dobrodince vybudováním vhodného památníku. Tím měl být právě hrádek, nazvaný při slavnostním otevírání roku 1863 jménem Aichelburg a ozdobený bustou hraběte umístěnou v hale stavby. Časem však světlá památka hraběte Bertholda upadla v zapomnění a pozoruhodný objekt hrádku chátral. Ve druhé polovině 20. století se z něj stala skutečná ruina. Obnovy se hrádek dočkal až v devadesátých letech, kdy se jej ujala místní Hradní společnost Aichelburg. Ta provedla rozsáhlou rekonstrukci objektu a vybudovala přístupovou trasu k němu.

Vstup: Celoročně, po zapůjčení klíčů v informačním centru Veselý výlet v Horním Maršově nebo Peci pod Sněžkou.

Doprava: Autem-do Horního Maršova (možnost volného parkování). Busem – zastávka Horní Maršov (2,6 km). Vlakem – zastávka Svoboda nad Úpou (7 km).

Poloha: Necelý kilometr nad obcí Temný Důl

GPS: 50°40’6.838″N, 15°47’29.062″E

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest